Chelaru: Nu se va ajunge la reluarea votului în cazul Oprea fiindcă nu ai cum regulamentar

Chelaru: Nu se va ajunge la reluarea votului în cazul Oprea fiindcă nu ai cum regulamentar

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, susține că, regulamentar, votul în cazul cererii DNA privind începerea urmăririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea nu poate fi reluat de Camera superioară a Parlamentului.

Chelaru a explicat, într-o declarație acordată AGERPRES, că nu există prevedere legală care să permită reluarea votului pe o speță câtă vreme nu a existat un viciu procedural.

"Pe ce motiv se cere reluarea votului? Nu există niciun motiv pe Regulament. (...) Nu se va ajunge la reluarea votului fiindcă nu ai cum regulamentar. Nu ai prevedere regulamentară ca să dai vot la aceeași problemă de două ori, fără să existe un incident de procedură. Deci în actualele prevederi constituționale ale Legii răspunderii ministeriale și ale Regulamentului Senatului nu există niciun text care să permită sau să poată fi interpretat ca dând posibilitatea reluării votului", a declarat Chelaru, joi, pentru AGERPRES.

Potrivit social-democratului, Senatul ar putea relua votul numai în urma unei decizii a Curții Constituționale, însă "nu există motive" pentru o contestație la CCR.

"(Reluarea votului ar fi posibilă — n.r.) doar dacă PNL ar contesta la CCR hotărârea și Curtea ar zice că lipsește o literă. Curtea ne-ar obliga să reluăm votul, în rest, nu. Iar la Curte nu există motive. Este o iluzie ceea ce face PNL", a mai spus acesta.

Ioan Chelaru a amintit că Senatul a reluat, în cazul cererii DNA cu privire la senatorul Dan Șova, întreaga procedură și nu doar votul.

"În cazul votului privitor la Dan Șova a fost într-adevăr (reluat votul — n.r.), dar acolo a fost vorba de o majoritate care a fost declarată neconstituțională. De asta la Șova s-a reluat întreaga procedură, nu numai votul. Aici (în cazul lui Gabriel Oprea — n.r.) nu se pune problema, e doar de imagine", a apreciat senatorul PSD.

PNL a solicitat reluarea votului cu privire la cererea DNA în cazul senatorului Gabriel Oprea .

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Barbu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...