Cheltuielile gospodăriilor au reprezentat 84% din venituri, în trimestrul al doilea (INS)

Cheltuielile gospodăriilor au reprezentat 84% din venituri, în trimestrul al doilea (INS)

Veniturile totale ale populației, medii lunare pe o gospodărie, au fost de 3.329 lei, iar cheltuielile totale au fost de 2.797 lei, în cel de-al doilea trimestru din acest an, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS), transmis vineri AGERPRES.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat 1.264 lei pe persoană, în timp ce cheltuielile au fost de 1.062 lei, reprezentând 84% din nivelul veniturilor totale.

'Veniturile bănești au fost, în medie, de 3.011 lei lunar pe gospodărie (1.143 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 319 lei lunar pe gospodărie (121 lei pe persoană). Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (21,7%), veniturile din agricultură (2,3%), veniturile din activități neagricole independente (2,3%) și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,4%). O pondere importantă dețin și veniturile în natură (9,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,2%)', menționează sursa ciată.

Conform INS, mediul de rezidență influențează diferențele de nivel și, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban și mediul rural.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

Datele INS relevă, totodată, că sumele cheltuite pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc, dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,6%).

De asemenea, conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul II 2017, în medie, 35,8% din consumul gospodăriilor, informează INS.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

4 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache