Cherecheș, încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen. De ce sunt două scenarii pentru aducerea în țară

Cherecheș, încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen. De ce sunt două scenarii pentru aducerea în țară

Cătălin Cherecheș a fost prezentat judecătorului, care a decis încarcerarea imediată a acestuia. Imediat după decizie, Cherecheş a fost transportat și încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen.

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare FOTO: Facebook

Cătălin Cherecheș, fostul prima al municipiului Baia Mare, a fost încarcerat miercuri încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen, în urma deciziei judecătorilor.

Chiar dacă poliția din Bavaria a insistat să fie organizată o conferință de presă comună cu Unitatea de Parchet Augsburg, aceasta din urmă a refuzat, preferând să răspundă punctual întrebărilor jurnaliștilor, în special cei români.

Presa germană spune că pe 27 noiembrie 2023, Procuratura Generală din München a luat cunoștință de faptul că Cherecheș s-ar afla în zona metropolitană a orașului München.

Prin urmare, Parchetul General din München a dispus măsuri de supraveghere și de monitorizare a telecomunicațiilor, în urma cărora, la 28 noiembrie 2023, a fost stabilit locul unde se află acesta și a fost efectuată o arestare în jurul orei 18:30 în zona Gării Centrale din Augsburg.

Durata procedurii de extrădare nu poate fi încă evaluată . Aceasta depinde, de asemenea, în mare măsură, de faptul dacă persoana urmărită este de acord cu ceea ce se numește extrădare simplificată.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a precizat în cadrul unor declarații de presă că în cazul aducerii în țară a fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prins de autoritățile din Germania, există două scenarii.

Potrivit explicațiilor ministrului, „dacă persoana condamnată – Cătălin Cherecheș – va fi de acord să se predea și să revină în România, termenul va fi unul scurt: 10 zile. Al doilea scenariu este varianta în care acesta nu consimte la predare – refuză predarea – și atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile”, a explicat ministrul.

Primarul din Baia Mare a fost a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, vinerea trecută, chiar în ziua în care a părăsit țara. Viceprimarul din Baia Mare a preluat atribuțiile primarului. Judecătorii de la Curtea de Apel din Cluj Napoca au fost cei care au decis și că edilul nu va mai putea fi ales într-o funcţie publică timp de cinci ani.

Cătălin Cherecheș a părăsit țara pe 24 noiembrie. Acesta a schimbat două taxiuri pentru a fugi din țară și a folosit actul de identitate al unui rude care locuiește într-un alt stat din Europa, pentru a trece granița.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat