Cherecheș refuză extrădarea. Anunțul ministrului român de Interne

Cherecheș refuză extrădarea. Anunțul ministrului român de Interne

Cătălin Cherecheș a refuzat să fie extrădat în România prin procedură simplificată. Aceasta ar fi durat doar zece zile potrivit legii germane.

Cătălin Cherecheș este arestat în Germania FOTO: Arhivă

Fostul primar din Baia mare, Cătălin Cherecheș, a solicitat să își execute pedeapsa de 5 ani în Germania. Practic, în următoarele două săptămâni instanța se va pronunța, apoi în alte patru până la șase săptămâni, instanța va decide daca va fi sau nu extrădat.

Ministrul de Interne din România spune că este vorba de o procedură standard de reflementări europene.

"Este vorba despre un mandat european de arestare și de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare, pentru că în acest caz se practică o procedură care se practică de la instanță la instanță. Nu sunt implicate direct Ministerele de Justiție sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. E vorba de o procedură standard de reglementări europene. Din practica anterioară, undeva între 30 și 45 de zile, în funcție de instanță”, a spus Cătălin Predoiu la Antena 3 CNN.

Primarul din Baia Mare a fost a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, vinerea trecută, chiar în ziua în care a părăsit țara. Viceprimarul din Baia Mare a preluat atribuțiile primarului. Judecătorii de la Curtea de Apel din Cluj Napoca au fost cei care au decis și că edilul nu va mai putea fi ales într-o funcţie publică timp de cinci ani.

Cătălin Cherecheș a părăsit țara pe 24 noiembrie. Acesta a schimbat două taxiuri pentru a fugi din țară și a folosit actul de identitate al unui rude care locuiește într-un alt stat din Europa, pentru a trece granița.

Presa germană spune că pe 27 noiembrie 2023, Procuratura Generală din München a luat cunoștință de faptul că Cherecheș s-ar afla în zona metropolitană a orașului München.

Prin urmare, Parchetul General din München a dispus măsuri de supraveghere și de monitorizare a telecomunicațiilor, în urma cărora, la 28 noiembrie 2023, a fost stabilit locul unde se află acesta și a fost efectuată o arestare în jurul orei 18:30 în zona Gării Centrale din Augsburg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat