Chile condamnă șapte foști militari la 25 de ani pentru uciderea cântărețului Victor Jara

Chile condamnă șapte foști militari la 25 de ani pentru uciderea cântărețului Victor Jara

Instanța a mai ordonat statului să plătească 175.500 de dolari copiilor și văduvelor lui Jara.

Victor Jara. Foto: Wikipedia

Curtea Supremă din Chile a găsit luni șapte militari pensionari vinovați de uciderea cântărețului Victor Jara în timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet și le-a menținut pedeapsa de 25 de ani de închisoare.

Astăzi, 28 august, Curtea Supremă a pronunțat verdictul definitiv împotriva a șapte militari pensionari și - la acea vreme - a directorul sistemului penitenciar, Littre Quiroga pentru răpirea și uciderea cântărețului Victor Jara Martinez. Infracțiunile au fost comise în septembrie 1973. în Santiago”, se spune în mesajul publicat pe site-ul justiției chiliane.

Potrivit verdictului, Raul Jofre Gonzalez, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Hase, Ernesto Betke, Juan Jara Quintana și Hernan Chacón Soto au primit 15 ani de închisoare pentru uciderea lui Jara și Quiroga și încă 10 ani pentru răpirea lor. Un alt fost militar, Rolando Melo Silva, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru mușamalizarea infracțiunilor.

De asemenea, instanța a ordonat statului să plătească 150 de milioane de pesos (175,5 mii de dolari) fiecărui copil și văduvelor lui Jara și Quiroga.

Jara, care susținea Partidul Comunist din Chile, a fost arestat a doua zi după lovitura militară din 11 septembrie 1973, care l-a înlăturat de la putere pe președintele socialist, ales în mod legitim, Salvador Allende. Cântărețul a fost dus pe un stadion de sport care a fost transformat într-un lagăr de concentrare, din capitala statului Chile, Santiago, și torturat. Câteva zile mai târziu, a fost împușcat mortal sub tribunele stadionului.

Potrivit cifrelor oficiale, în anii dictaturii militare din Chile (1973-1990), 3.225 de persoane au fost ucise din motive politice sau au fost date dispărute. Peste 37.000 de persoane au fost supuse torturii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat