China - Un mormânt cu o vechime de 1.400 de ani oferă dovezi despre schimburile religioase de pe Drumul Mătăsii

China - Un mormânt cu o vechime de 1.400 de ani oferă dovezi despre schimburile religioase de pe Drumul Mătăsii

Un mormânt cu o vechime de 1.400 de ani, care conţine un pat din marmură albă şi în care au fost identificate atât elemente budiste, cât şi ale unei religii persane, a fost descoperit de arheologi în provincia Henan din centrul Chinei, relatează luni Xinhua.


Foto: (c) Li An / Xinhua


Mormântul din cărămidă, datând din timpul dinastiei Sui (581-618), a fost excavat în districtul Long'an din oraşul Anyang, a declarat Jiao Peng, directorul departamentului de excavaţii din cadrul Institutului de arheologie şi cercetare a relicvelor culturale din acest oraş.

Foto: (c) Li An / Xinhua


Reprezentări grafice ce includ aspecte din viaţa de zi cu zi a proprietarilor mormântului şi scene religioase sunt sculptate pe pat, iar la fiecare capăt al acestuia este înfăţişat un sacerdot, în stilul zoroastrismului, o veche religie persană. Lotuşi, în stil budist, pot fi, de asemenea, remarcaţi printre sculpturi.


Foto: (c) Li An / Xinhua


Patul oferă informaţii pentru cercetarea tehnicilor de sculptură din dinastia Sui şi are o importantă semnificaţie pentru studiul dezvoltării, evoluţia formei şi utilizarea ierarhică a paturilor din piatră în interiorul mormintelor din China, a notat Jiao.

Foto: (c) Li An / Xinhua


Kong Deming, directorul Institutului menţionat, a declarat că un bărbat pe nume Qu Qing a fost aşezat pe patul funerar, alături de soţia sa.


Foto: (c) Li An / Xinhua


Epitafele dezvăluie identitatea cuplului şi detalii din viaţa sa.


Foto: (c) Li An / Xinhua


Inscripţiile oferă noi dovezi utile pentru studiul dezvoltării caracterelor chinezeşti, dar şi cu privire la caligrafia din timpul dinastiei Sui, a precizat Kong.


Foto: (c) Li An / Xinhua


Potrivit acestuia, familia Qu a trăit în regiunea Longxi, situată în prezent în provincia Gansu. Regiunea era o secţiune importantă pe Drumul Mătăsii şi, prin urmare, a fost influenţată de culturile din Europa, Asia de Vest şi Asia Centrală.


Foto: (c) Li An / Xinhua


"Patul şi zeci de imagini asociate budismului şi zoroastrismului reprezintă dovezi ale schimburilor dintre civilizaţiile estice şi occidentale, ceea ce este semnificativ pentru studiul întrepătrunderilor etnice şi religioase", a subliniat Kong.


Foto: (c) Li An / Xinhua


Institutul a început lucrările de excavare la acest mormânt în aprilie 2020, iar până în prezent au fost descoperite peste 120 de obiecte, printre acestea numărându-se mai multe articole din ceramică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…