China - Un nanogenerator implantabil poate ajuta la reducerea efectelor adverse ale medicamentelor chimioterapice

China - Un nanogenerator implantabil poate ajuta la reducerea efectelor adverse ale medicamentelor chimioterapice

O echipă de oameni de ştiinţă chinezi a dezvoltat un nanogenerator implantabil ce poate fi utilizat pentru dezvoltarea unui sistem de administrare precisă a medicamentelor în cadrul terapiei cancerului, relatează joi Xinhua.

Medicamentele chimioterapeutice reprezintă încă metoda cea mai frecvent utilizată în tratamentul oncologic. Însă, chimioterapia influenţează în mod nedorit şi celulele normale, ceea ce conduce la apariţia unor efecte adverse. Astfel, conceperea unui sistem de livrare a substanţelor medicamentoase care să permită eliberarea controlată a acestora în cadrul terapiei cancerului a devenit o zonă de interes a cercetătorilor.

Medicamentele antitumorale pot fi încărcate în vehicule-purtătoare ale acestor substanţe, precum globulele roşii din sânge. Acestea se acumulează ulterior în zonele în care sunt prezente tumorile şi eliberează treptat substanţele medicamentoase.

Anterior s-a demonstrat că electricitatea augmentează răspunsul globulelor roşii utilizate în cadrul acestui proces de eliberare controlată a medicamentelor. Însă, furnizarea impulsurilor electrice în zonele afectate de tumori poate fi problematică din cauza volumului mare al intensităţii surselor tradiţionale de electricitate.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul de Nanoenergie şi Nanosisteme din Beijing şi de la Institutul pentru Ingineria Proceselor din China a dezvoltat un nanogenerator triboelectric ce poate acţiona ca un furnizor de electricitate pentru sistemul de livrare a substanţelor medicamentoase.

Nanogeneratorul are 2,5 centimetri lungime, 2,5 centimetri lăţime şi 0,5 centimetri înălţime, precizează Xinhua.

Dispozitivul poate fi implantat sub piele şi poate genera o cantitate suficientă de electricitate pentru a controla eliberarea medicamentelor, aşa cum s-a dovedit în cadrul testelor efectuate pe şoareci care prezentau tumori. Viaţa animalelor studiate a putut fi astfel prelungită şi au fost diminuate efectele toxice adverse.

''Încercăm să reducem şi mai mult dimensiunea nanogeneratorului triboelectric pentru conformarea cu cerinţele de implementare'', a precizat Feng Hongqing, unul dintre cercetători.

Studiul a fost publicat în jurnalul Advanced Functional Materials. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria