China a anulat un discurs al șefului Consiliului European pentru că era critic la adresa Beijingului

China a anulat un discurs al șefului Consiliului European pentru că era critic la adresa Beijingului

Autoritățile chineze din spatele unei importante expoziții comerciale din Shanghai au anulat un discurs de deschidere al președintelui Consiliului European, care urma să critice „războiul ilegal" al Rusiei în Ucraina și să facă apel la reducerea dependenței comerciale față de China, au declarat diplomați.

Charles Michel, președintele Consiliului European FOTO EPA-EFE

Videoclipul înregistrat al lui Charles Michel trebuia să fie unul dintre cele câteva discursuri ale liderilor mondiali și ale șefilor unor organizații internaționale pentru ceremonia de deschidere a târgului China International Import Expo (CIIE), care a avut loc vinerea trecută, au dezvăluit pentru Reuters trei diplomați europeni, sub condiția anonimatului. Ei s-au declarat surprinși că discursul lui Michel a fost eliminat.

„Președintele Michel a fost invitat să se adreseze celui de-al 5-lea Forum Hongqiao/CIIE din Shanghai", a declarat Barend Leyts, un purtător de cuvânt al lui Michel. „Așa cum au cerut autoritățile chineze, am furnizat într-adevăr un mesaj preînregistrat care, în cele din urmă, nu a fost prezentat. Le-am transmis mesajul prin canalele diplomatice obișnuite.”

Autoritățile chineze contactate de Reuters nu au răspuns solicitărilor agenției de presă.

Alți demnitari care au luat cuvântul la ceremonie, după președintele Xi Jinping, au fost directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului și președinții Indoneziei, Sri Lanka și Belarus, potrivit site-ului oficial al expoziției.

Alexander Lukașenko din Belarus este un aliat ferm al liderului rus Vladimir Putin, a cărui țară a găzduit mii de soldați ruși înainte și în timpul războiului din Ucraina.

Accent pe Rusia și Comerț

Discursul președintelui Consiliului European, Charles Michel, era foarte critic la adresa „războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei" și spunea că Europa învață „lecții importante" din acesta, potrivit unor extrase din discurs furnizate de diplomați europeni.

Europa a fost extrem de dependentă de combustibilii fosili din Rusia, ceea ce a condus la un dezechilibru comercial, urma să spună Charles Michel.

„În Europa, ne dorim un echilibru în relațiile comerciale ... pentru a evita dependența excesivă", potrivit diplomaților familiarizați cu ceea ce urma să spună acesta. „Acest lucru este valabil și pentru relațiile noastre comerciale cu China".

De asemenea, Michel voia să ceară Chinei să facă mai mult pentru a pune capăt vărsării de sânge din Ucraina.

„China are rolul de a-și folosi influența pentru a opri războiul brutal al Rusiei... prin parteneriatul vostru «nelimitat» cu Rusia. Voi, China, puteți ajuta la stoparea (războiului)”, a mai spus Michel, referindu-se la un acord anunțat de președinții Xi și Putin înainte de începerea războiului.

Xi Jinping și Charles Michel se vor întâlni la summitul G20, care va avea loc săptămâna viitoare în Bali.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...