China a depăşit SUA în privinţa numărului de misiuni diplomatice în întreaga lume

China a depăşit SUA în privinţa numărului de misiuni diplomatice în întreaga lume

China are pentru prima dată un număr de misiuni diplomatice mai mare decât Statele Unite ale Americii în întreaga lume, indică un studiu publicat miercuri de Institutul Lowy, ce are sediul în metropola australiană Sydney, transmite AFP.

Potrivit studiului grupului de reflecţie australian, creşterea rapidă a puterii economice a Chinei a continuat în 2019, stimulată de deschiderea de reprezentanţe diplomatice în ţări care au recunoscut Taiwanul.

''Cu 276 de misiuni diplomatice (dintre care 169 de ambasade) în întreaga lume, China a depăşit pentru prima dată SUA'', au indicat autorii studiului Indicele global al diplomaţiei.

SUA au 273 de misiuni diplomatice, dintre care 168 de ambasade.

Cele două ţări sunt urmate de Franţa (267 de misiuni diplomatice), Japonia (247), Federaţia Rusă (242), Turcia (234), Germania (224), Brazilia (222), Spania (215), Italia (209) şi Regatul Unit (205).

Celelalte ţări au fiecare mai puţin de 200 de misiuni diplomatice.

China şi-a deschis misiuni diplomatice în ''Burkina Faso, Republica Dominicană, Salvador, Gambia şi Sao Tome e Principe, toate foşti prieteni diplomatici ai Taipeiului'', adaugă studiul citat.

Diplomaţia americană ''a intrat într-o perioadă de incertitudine'' ca urmare a restricţiilor bugetare puse în practică de preşedintele Donald Trump şi a dificultăţilor de a păstra diplomaţii de carieră, explică Institutul Lowy.

În schimb, SUA sunt ţara care găzduieşte cele mai multe ambasade sau consulate. Astfel, pe teritoriul SUA se află 342 de misiuni diplomatice, faţă de 256 în China. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

4 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

5 VIDEO Operațiune specială a Armatei Ucrainene