China a început construcţia celui de-al cincilea centru de lansări spaţiale

China a început construcţia celui de-al cincilea centru de lansări spaţiale

Un oraş portuar din estul Chinei a demarat un program ambiţios ce constă în construirea celui de-al cincilea centru de lansări spaţiale pentru rachetele chineze, în virtutea unui obiectiv pe termen lung care vizează dezvoltarea infrastructurii din industria spaţială naţională, pentru a acoperi cererea aferentă unei dezvoltări accelerate a misiunilor comerciale, informează Reuters.

O companie de inginerie din provincia Zhejiang a câştigat o licitaţie pe 1 aprilie pentru a construi o rampă de lansare în oraşul Ningbo, precum şi o secţiune a centrului de comandă şi o uzină de asamblare şi testare, potrivit unui document publicat pe site-ul administrat de Zona de Liber Schimb Ningbo.

Conform planurilor de infrastructură ale guvernului din Zhejiang pentru 2021-2025, Ningbo va investi 20 de miliarde de yuani (3 miliarde de dolari americani) într-un centru de lansare a rachetelor spaţiale din districtul Xiangshan, care se va numi "Elephant Hill".

Viitorul centru va putea să opereze 100 de lansări spaţiale pe an.

Potrivit mass-media chineze, Xiangshan se află la o latitudine favorabilă pentru lansările de rachete, comparabilă cu cea a bazei Cape Canaveral din Florida, care găzduieşte Centrul Spaţial Kennedy.

În următorii cinci-zece ani, China doreşte să lanseze constelaţii masive de sateliţi comerciali, care vor putea să ofere servicii diverse, de la internet de mare viteză pentru aeronave şi până la monitorizarea transporturilor maritime de cărbune.

Pentru a acoperi cererea din domeniul lansărilor spaţiale, China va trebui să construiască rachete mai mari pentru a transporta pe orbită mai mulţi sateliţi, să construiască mai multe baze de lansare sau să opteze pentru o combinaţie între cele două strategii.

În prezent, această ţară deţine patru baze de lansări spaţiale - trei continentale şi una pe insula Hainan din sudul ţării.

China a lansat 39 de misiuni spaţiale în 2020, inclusiv o sondă spre planeta Marte, şi va depăşi cel mai probabil pragul de 40 de lansări în acest an, potrivit presei de stat.

În următorii ani, China ar putea lansa peste 1.000 de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a raportat miercuri cotidianul Global Times, citând un expert din industria aerospaţială.

Long March-5, cea mai mare rachetă chineză, este capabilă să transporte 60 de sateliţi la o singură lansare, a precizat acelaşi expert. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia

3 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

4 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

5 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…