China a lansat primul satelit din noua sa reţea de telecomunicaţii Hongyun

China a lansat sâmbătă primul dintre cei peste 150 care vor forma noua sa reţea de telecomunicaţii Hongyun, potrivit ziarului China Daily citat de EFE.

Lansarea a avut loc de la baza din Jiuquan, din nord-vestul Chinei, cu puţin înainte de ora locală 08.00.

Satelitul cântăreşte 247 de kilograme şi va opera pe o suprafaţă terestră de 1.100 de kilometri, orbitând în jurul Soarelui.

Xiang Kaiheng, inginerul de design şi al programului Hongyun, a explicat că satelitul funcţionează cu plăci fotovoltaice şi este pregătit să fie operaţional cel puţin un an, deşi cei care l-au proiectat speră ca această perioadă să fie extinsă.

După acest satelit pilot, China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) preconizează să lanseze alţi patru, înainte de sfârşitul anului 2020, ceea ce ar presupune începerea platformei de telecomunicaţii cu o mică reţea de testare.

CASIC a anunţat programul Hongyun în septembrie 2016, cu scopul de a implementa o reţea spaţială de telecomunicaţii care să servească drept platformă pentru internet în bandă largă (broadband), mai ales în acele regiuni ale lumii neacoperite.

Programul Hongyun este răspunsul Chinei la iniţiative similare propuse de SUA, precum Starlink al companiei SpaceX - deţinută de Elon Musk, cofondator al Tesla - care vizează plasarea pe orbită a aproximativ 12.000 de sateliţi până la mijlocul deceniului viitor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

5 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…