China, acuzată că a colectat fără motiv mostre ADN de la oamenii din Tibet

China, acuzată că a colectat fără motiv mostre ADN de la oamenii din Tibet

Autoritățile din China au colectat mostre ADN de la oameni din Tibet, inclusiv de la copii de grădiniță, fără acordul părinților, arată organizația Human Rights Watch, citată de The Guardian .

China este acuzată că a colectat fără justificare mostre ADN / Foto Arhivă

Organizația a publicat luni un raport în care spune că are dovezi care arată o colectare sistemică a ADN-ului pentru populații întregi din Tibet, ca partea a unei activități de detectate a infracțiunilor.

„Nu există dovezi disponibile public care să sugereze că oamenii pot refuza să participe sau că poliția are dovezi credibile ale unui comportament criminal care ar putea justifica o astfel de colectare”, a spus organizația. Aceasta a precizat că colectarea în masă de ADN în acest scop este o încălcare gravă a drepturilor omului, deoarece „ nu poate fi justificată ca necesară sau proporțională”.

Raportul organizației pentru drepturile omului arată că în anul 2019 au început colectările de mostre ADN, în cadrul unei campanii a poliției numită „Cele trei mari” (inspecție, investigație și mediere). Documentul menționează și două licitații guvernamentale pentru construirea unei baze de date locale pentru mostrele ADN.

Human Rights Watch, a citat comunicate publice ale poliției și relatări din mass-media de stat a Chinei și a identificat demersuri de colectare a mostrelor ADN în 14 localități din toate prefecturile din Regiunea Autonomă Tibetană (TAR) și unități de colectare în regiuni tibetane din afara TAR.

Raportul descrie campanie de poliție ca fiind „intruzivă”, deoarece în unele sate au fost luate mostre de ADN de la toți locuitorii, inclusiv copii de 5 ani, sau de la toți rezidenții de sex masculin.

În ianuarie, poliția a vorbit despre eforturile de colectare a mostrelor ADN de la oameni din prefectura Chonggye.

„Niciun sat nu trebuie să fie omis dintr-o prefectură, nicio gospodărie nu trebuie să fie omisă dintr-un sat și nicio persoană nu trebuie să fie omisă dintr-o gospodărie”, se arăta în raportul poliției.

În aprilie, poliția din Nyemo a colectat mostre ADN de la clase întregi de copii din trei grădinițe, fără ca părinții să-și dea consimțământul.

Nu este prima dată când această problemă trezește îngrijorări în rândul organizațiilor pentru drepturile omului. În 2000, guvernul chinez a lansat o bază națională de ADN, care conține date de la cel puțin 40 de milioane de indivizi.

În 2017, Human Rights Watch spunea că legea chineză pare să limiteze colectarea de mostre de ADN la persoanele legate de un caz penal specific. Totuși, poliția a colectat mostre ADN și de la cetățenii obișnuiți pentru o „necesitate nespecificată” de a „rezolva infracțiuni”.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei pentru Tibet a refuzat să comenteze raportul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”