China ameninţă cu contramăsuri dacă SUA boicotează diplomatic JO de iarnă 2022 de la Beijing

China ameninţă cu contramăsuri dacă SUA boicotează diplomatic JO de iarnă 2022 de la Beijing

Politicienii americani ar trebui să înceteze să facă apel la un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a evita să afecteze relaţiile bilaterale, iar China va lua "contramăsuri" dacă va fi necesar, a precizat Ministerul Afacerilor Externe chinez luni, relatează Reuters.

Se aşteaptă ca administraţia lui Joe Biden să anunţe în această săptămână că oficiali ai guvernului american nu vor participa la JO de iarnă 2022 de la Beijing, a informat duminică CNN.

Cei care fac apel la boicot "fac pe interesanţii" şi ar trebui să se oprească "pentru a nu afecta dialogul şi cooperarea între China şi SUA în domenii importante", a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al MAE chinez.

"Dacă SUA insistă cu încăpăţânare să rămână pe acest curs, China va lua contramăsuri hotărâte", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luna trecută că ia în considerare un astfel de boicot diplomatic pentru a protesta împotriva bilanţului negativ al Chinei în materie de drepturile omului, inclusiv pentru ceea ce Washingtonul califică drept un genocid împotriva unei minorităţi musulmane.

Administraţia americană este sub presiune din partea activiştilor şi a Congresului pentru a renunţa la participarea la JO a oficialilor săi.

Casa Albă a refuzat să comenteze duminică informaţiile difuzate de CNN. Patru surse familiarizate cu modul de gândire al actualei administraţii au declarat pentru Reuters că există un consens tot mai mare la Casa Albă privind neparticiparea oficialilor americani la JO de iarnă 2022 de la Beijing.

CNN a relatat că boicotul diplomatic american nu-i va împiedica pe sportivii din SUA că participe la competiţie.

Departamentul de Stat nu a răspuns duminică întrebărilor privind informaţiile difuzate de CNN, notează Reuters.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”