China anunţă că a supravegheat survolul unui avion de recunoaştere american pe deasupra strâmtorii Taiwan

China anunţă că a supravegheat survolul unui avion de recunoaştere american pe deasupra strâmtorii Taiwan

China a anunţat vineri că a supravegheat trecerea unui avion american de supraveghere maritimă care survola strâmtoarea Taiwan, într-un context de tensiuni cu SUA.

China a supravegheat survolul unui avion american

Taiwan, insulă de 23 de milioane de locuitori, face obiectul unei rivalităţi aprige între puterea chineză, care revendică suveranitatea acestui teritoriu pe care nu îl controlează, şi SUA, principalul său aliat şi furnizor de arme, scrie Agerpres.

La începutul lunii, China a organizat trei zile de exerciţii militare pentru a face presiune asupra insulei, după o întâlnire percepută drept o provocare de către Beijing între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi un înalt responsabil american.

"Un avion de patrulare american anti-submarin P-8A a survolat strâmtoarea Taiwan şi face obiectul (din partea SUA) unei mediatizări exagerate", a declarat Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei chineze, într-un comunicat publicat de Teatrul de operaţiuni Est.

Armata chineză a trimis "avioane de vânătoare pentru a urmări îndeaproape şi a supraveghea avionul american", a precizat purtătorul de cuvânt, criticând "acte de provocare" repetate ale SUA în strâmtoarea Taiwan care "dăunează păcii şi stabilităţii".

Armata americană a confirmat survolul în numele "angajamentului SUA în favoarea unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise".

"SUA vor continua să zboare, să navigheze şi să opereze peste tot unde dreptul internaţional o permite, inclusiv în strâmtoarea Taiwan", a precizat într-un comunicat Flota a 7-a.

Partea cea mai îngustă a strâmtorii între coastele chineze şi Taiwan este de circa 130 km.

China vede cu nemulţumire apropierea din ultimii ani dintre autorităţile taiwaneze şi SUA care, în pofida absenţei relaţiilor oficiale, furnizează insulei o susţinere militară substanţială.

Puterea chineză a condamnat şi la mijlocul lui aprilie trecerea unei nave de război americane prin strâmtoarea Taiwan, în numele "libertăţii de navigaţie", după cum a precizat Washingtonul.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie care nu a reuşit încă să se reunească cu restul teritoriului ţării după încheierea războiului civil chinez în 1949.

Din acest motiv, puterea chineză nu recunoaşte strâmtoarea Taiwan ca făcând parte din apele internaţionale.

China, care susţine că privilegiază o reunificare paşnică a Taiwanului, nu exclude totuşi o recurgere la forţă pe viitor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro