China anunţă „manevre militare ţintite” în jurul Taiwanului

China anunţă „manevre militare ţintite” în jurul Taiwanului

China Nouă a publicat şi o hartă (foto mai jos) a locurilor de desfăşurare a preconizatelor exerciţii aeriene şi navale. Conform hărţii, Taiwanul ar fi înconjurat practic de armata chineză.

„Din motive de siguranţă, este interzisă intrarea navelor şi aeronavelor în spaţiul maritim şi aerian” al zonei de exerciţii, atrage atenţia China Nouă.

Ministerul chinez al Apărării a anunţat apoi că armata sa va organiza „manevre militare ţintite”, transmite Agerpres.

Acţiunea este menită „să apere cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială şi să contracareze ingerinţele externe şi tentativele separatiste de independenţă ale Taiwanului”, a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Într-un anunţ separat, Comandamentul de Est al armatei chineze a precizat că va efectua, începând de marţi noaptea, exerciţii militare combinate în apropierea Taiwanului şi va testa lansarea de rachete convenţionale pe mare la est de Taiwan.

În acest timp, în zona Taiwanului se află patru nave militare americane, printre care şi portavionul USS Ronald Reagan.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara la Taipei cu un mesaj clar la adresa Chinei, afirmând că angajamentul Washingtonului faţă de un Taiwan democratic este mai important ca niciodată.

„Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi după ce a avionul său a aterizat la Taipei.

„Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a adăugat ea.

Beijingul a reacţionat imediat după anunţul sosirii lui Pelosi la Taipei, denunţând o atitudine „extrem de periculoasă” din partea Statelor Unite.

„Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a izola China”, a apreciat MAE chinez într-un comunicat.

Conform comunicatului, Washingtonul „nu încetează să deformeze, să slăbească şi să golească de orice sens principiul unei singure Chine, să intensifice schimburile sale oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţile separatiste ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca jocul cu focul, sunt extrem de periculoase”.

Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul îl consideră drept o provincie a sa şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi va proclamă oficial independenţa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...