China ar putea oferi Rusiei arme pentru războiul din Ucraina, avertizează Antony Blinken

China ar putea oferi Rusiei arme pentru războiul din Ucraina, avertizează Antony Blinken

China ia în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei arme și muniții pentru războiul din Ucraina, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Antony Blinken, șeful diplomației SUA

Antony Blinken a declarat pentru CBS News că firmele chineze oferă deja "sprijin neletal" Rusiei - iar noile informații sugerează că Beijingul ar putea oferi "sprijin letal".

Această escaladare ar însemna "consecințe grave" pentru China, a avertizat el, scrie bbc.com.

China a negat informațiile potrivit cărora Moscova ar fi solicitat echipamente militare.

Președintele chinez Xi Jinping este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și încă nu a condamnat invazia Rusiei, dar a încercat să rămână neutru în conflict și a făcut apel la pace.

Blinken a vorbit pentru CBS după ce s-a întâlnit sâmbătă cu cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, la Conferința de Securitate de la Munchen.

El a spus că în timpul întâlnirii și-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la "posibilitatea ca China să ofere sprijin material letal Rusiei".

"Până în prezent, am văzut companii chinezești... furnizând sprijin neletal Rusiei pentru a fi folosit în Ucraina. Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le avem, potrivit cărora se gândesc să furnizeze sprijin letal", a spus el.

El nu a detaliat ce informații au primit SUA cu privire la potențialele planuri ale Chinei. Când a fost întrebat insistent cu privire la ceea ce crede SUA că ar putea oferi China Rusiei, el a spus că ar fi vorba în principal de arme, precum și de muniție.

SUA au sancționat o companie chineză pentru că ar fi furnizat imagini din satelit ale Ucrainei către mercenarul Wagner Group, care furnizează Rusiei mii de luptători.

Blinken a declarat pentru CBS că "bineînțeles, în China, nu există cu adevărat o distincție între companiile private și stat".

Dacă China ar furniza arme Rusiei, acest lucru ar cauza o "problemă serioasă pentru noi și în relația noastră", a adăugat el.

Relațiile dintre Washington și Beijing erau deja proaste după ce SUA au doborât un presupus balon spion chinezesc la începutul lunii februarie. Ambele părți au schimbat cuvinte furioase, dar în egală măsură ambele părți au părut jenate de incident și păreau pregătite să treacă mai departe.

Dar dacă China ar livra arme pentru a ajuta forțele rusești din Ucraina, atunci relațiile dintre SUA și China s-ar deteriora mult mai grav.

Blinken a mai spus că SUA sunt îngrijorate de faptul că China ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor occidentale menite să paralizeze economia Rusiei. Comerțul Chinei cu Rusia a crescut, iar China este una dintre cele mai mari piețe pentru petrolul, gazele și cărbunele rusesc.

Membrii NATO, inclusiv SUA, trimit o varietate de arme, muniții și echipamente în Ucraina, inclusiv tancuri. Ei nu au trimis avioane de luptă, iar Blinken nu a vrut să spună dacă SUA ar ajuta alte țări să furnizeze avioane de luptă.

"Am fost foarte clar că nu ar trebui să ne fixăm sau să ne concentrăm asupra unui anumit sistem de armament", a spus el.

Cu toate acestea, el a spus că Occidentul trebuie să se asigure că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru o potențială contraofensivă împotriva Rusiei "în lunile următoare". În prezent, Rusia încearcă să avanseze în regiunile estice ale Ucrainei, unde au avut loc unele dintre cele mai aprige lupte din timpul războiului.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat ieri, la Munchen, că China "nu a stat cu mâinile în sân și nici nu a aruncat combustibil pe foc" pentru războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

China va publica un document în care își va prezenta poziția privind soluționarea conflictului, a declarat Wang Yi. Documentul va preciza că integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectată, a spus el.

"Sugerez ca toată lumea să înceapă să se gândească cu calm, în special prietenii din Europa, la ce fel de eforturi putem face pentru a opri acest război", a spus Wang.

Președintele chinez urmează să țină un "discurs de pace" la aniversarea invaziei Rusiei în Ucraina, vineri, 24 februarie, potrivit ministrului italian de externe, Antonio Tajani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria