China: Bugetul militar va crește cu "aproximativ 7%" în 2017

China: Bugetul militar va crește cu "aproximativ 7%" în 2017

Cheltuielile pentru apărare ale Chinei vor crește cu "aproximativ 7%" în 2017, a făcut cunoscut sâmbătă purtătoarea de cuvânt a parlamentului de la Beijing, o majorare similară celei de anul trecut (7%) pentru al doilea buget militar ca mărime la nivel mondial, transmite AFP.

Această estimare de creștere a fost făcută de Fu Ying, purtătoarea de cuvânt a Adunării Naționale Populare (ANP), camera de înregistrare legislativă a regimului comunist.

Anunțul are loc în fiecare an la începutul lui martie, în ajunul deschiderii sesiunii anuale a parlamentului chinez, dar în acest an a intervenit la câteva zile după apelul președintelui american, Donald Trump, de a majora masiv (cu aproape 10%) chletuielile militare ale Statelor Unite, cele mai importante din lume.

Majorarea din bugetul Chinei reprezintă o stabilizare după creșterea de anul trecut care a ridicat bugetul militar oficial la 954 de miliarde de yuani (132 de miliarde de euro).

Analiști din Asia și Occident sunt de părere că în realitate cheltuielile armatei chineze sunt mult mai importante.

Bugetul militar al Beijingului este observat cu atenție de vecinii săi asiatici, în special din cauza afirmării pretențiilor sale teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Întrebată în legătură cu amenințarea militară pe care o poate reprezenta China, Fu Ying a respins orice critică. "În ultimii zece ani au avut loc numeroase conflicte și războaie în lume, care au provocat nenumărați morți și răniți (...) Care dintre acestea au fost făcute de China?", a întrebat ea. "China nu a intervenit în nicio țară", a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Dacă Beijingul și-a mărit de zece ori bugetul pentru apărare în 15 ani, se află, totuși, cu mult în spatele Statelor Unite. Armata americană beneficiază de 604,5 miliarde de dolari (575 de miliarde de euro), potrivit Institutului internațional pentru studii strategice (ISIS), cu sediul la Londra.

Cheltuielile militare ale Chinei sunt însă cu mult peste cele ale Rusiei (al treilea buget mondial cu 56 de miliarde de euro), Arabiei Saudite (54,1 miliarde), Marii Britanii (49,9 miliarde) sau Franței (44,9 miliarde), potrivit sursei.

Armata chineză, ale cărei trupe au fost reduse la jumătate din anii 1980, rămâne prima din lume ca efective (două milioane), NATO exclusă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 Ce înseamnă Anul Iepurelui de Apă pentru semnul tău zodiacal chinezesc?

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”