China: Campania anticorupție, intensificată de Xi Jinping în eforturile de a-și cimenta puterea cu un nou mandat

China: Campania anticorupție, intensificată de Xi Jinping în eforturile de a-și cimenta puterea cu un nou mandat

Înainte de noul congres al Partidului Comunist Chinez (PCC), care va începe duminică, Xi Jinping efectuează o „ultimă rundă de epurări” prin intermediul campaniei sale anticorupție pentru a-și consolida puterea, spun analiști citați de AFP.

Xi Jinping FOTO EPA-EFE

Campania anticorupție a fost lansată acum zece ani, odată cu sosirea lui Xi la putere. Liderul chinez a promis atunci doborârea „tigrilor” (funcționarii de rang înalt) și a „muștelor” (micii funcționari) care se dedau mitei și diverselor delapidari.

De atunci, cel puțin 1,5 milioane de persoane au fost sancționte, conform cifrelor oficiale, iar China a progresat în direcția bună, după cum arată ONG-ului Transparency International privind indicele corupției.

Dar, în opinia criticilor lui Xi, campania anticorupție nu este decât un instrument politic implementat pentru înlăturarea rivalilor politici. Iar modalitatea de abordare a Congresului a accelerat această tendință, cu 1.110 cazuri de sancționare pentru „corupție” doar în acest an.

Printre cei pedepsiți figurează fostul ministru adjunct al Securității Publice Sun Lijun și fostul ministru al Justiției Fu Zhenghua, condamnați la închisoare pe viață.

„Această ultimă rundă de epurări, deghizată într-o campanie anticorupție, îi va permite lui Xi să aibă un control mai strict, dacă nu absolut, asupra chestiunilor legate de numiri și politici”, spune Willy Lam, expert în PCC la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Xi Jinping ar urma să obțină un al treilea mandat consecutiv la conducerea Chinei, contrar regulilor nescrise ale puterii chineze care prevalează din anii 1990.

Mită ascunsă printre fructe de mare

Sun Lijun a avut parte cândva de încrederea președintelui. El a fost cel care a supravegheat problemele de securitate în timpul protestelor din Hong Kong din 2019.

Dar fostul viceministru ar fi căzut în dizgrație din cauza ambițiilor sale politice, fiind acuzat că „a subminat grav unitatea partidului”.

În ianuarie, el a „mărturisit” la televiziunea publică că a acceptat mită în valoare de 13 milioane de euro în schimbul promovării în carieră, banii fiind ascunși în cutii cu fructe de mare.

Alte personalități din „clica” sa politică, inclusiv fostul ministru al Justiției și alți trei șefi provinciali de poliție, au fost, de asemenea, condamnați la pedepse grele.

„Afacerea Sun Lijun este legată de controlul absolut pe care Xi Jinping vrea să-l aibă asupra aparatului de securitate, pentru că este esențial pentru scopurile sale politice” în cursul Congresului, crede Yun Sun, specialist în China la centrul de reflecție Stimson Center din Washington.

„Este, de asemenea, un mesaj de fermitate pentru toate vocile critice la adresa guvernării lui Xi”, adaugă el.

În ciuda unei fațade de unitate, PCC conține mai multe facțiuni care luptă pentru influență.

„Unii sunt anti-Xi, dar foarte pro-partid. Și nu le place direcția luată de partid sub conducerea sa”, afirmă Alex Payette, directorul companiei de consultanță Cercius Group, cu sediul la Montreal.

Congresul este o oportunitate pentru Xi de a reduce amenințarea celorlalte facțiuni prin promovarea aliaților săi în poziții importante în cadrul PCC.

Loialitate

În zece ani de putere, Xi Jinping a reușit să creeze în jurul său un cvasi-cult al personalității, nemaiîntâlnit de de la cel conturat în jurul fondatorului regimului, Mao Zedong.

„Gândirea lui Xi Jinping” este predată începând din gimnaziu.

Xi Jinping a adus deja sub control său trei roți importante ale puterii (armata, aparatul de propagandă și serviciile de securitate), după ce și-a înlăturat vocile critice și și-a pus protejații în locul lor.

Președintele și noul ministru al Securității Publice, Wang Xiaohong, se cunosc încă din anii 1990, când cei doi lucrau în provincia Fujian (est).

„Xi Jinping alege oameni care i-au arătat loialitate absolută timp de câteva decenii”, explică Wu Muluan, expert în politică chineză la Universitatea Națională din Singapore.

Securizarea poziției este extrem de importantă pentru el în condițiile în care trebuie să facă față riscurilor aferente încetinirii economice, tensiunilor în creștere cu Statele Unite și strategiei anti-COVID-19 puse în aplicare, măsură ce izolează China de restul lumii.

„Jucarea cărții anticorupție este un mijloc foarte util pentru Xi pentru a trimite un mesaj numărului încă considerabil de oponenți din sferele înalte ale partidului”, estimează Willy Lam.

„Oricine se opune poate ajunge la închisoare (...) sau cel puțin poate fi hărțuit de agenția anticorupție”, subliniază el, potrivit AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...