China continuă exerciţiile militare în apropiere de Taiwan. Ce motiv a invocat

China continuă exerciţiile militare în apropiere de Taiwan. Ce motiv a invocat

"Armata Populară de Eliberare (...) continuă să desfăşoare exerciţii practice interarme în spaţiul maritim şi aerian din jurul Taiwanului, concentrându-se pe operaţiuni comune antisubmarin şi de asalt pe mare", a indicat într-un comunicat Comandamentul din teatrul de operaţiuni Est.

China a început joi, a doua zi după plecarea preşedintei camerei inferioare a Congresului american, nr.3 în administraţia de la Washington, manevre cu "muniţie reală" în şase zone extinse în imediata apropiere a Taiwanului.

Respectivele exerciţii, în orice caz în această configuraţie, urmau să se încheie duminică la mijlocul zilei (04:00 GMT), potrivit administraţiei chineze de securitate maritimă. Dar manevrele continuă şi luni, conform acestui anunţ al armatei chineze.

Armata chineză a lansat cele mai importante exerciţii militare din istoria sa, trimiţând avioane de vânătoare, nave de război şi rachete balistice în ceea ce analiştii consideră drept o simulare a blocării şi invadării Taiwanului, comentează la rândul său AFP.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, denunţase "disproporţia totală" - potrivit acestuia - a reacţiei chineze şi în special a acestor manevre, în cursul cărora au avut loc tiruri cu muniţie reală.

După criticile din partea G7 şi a SUA, Blinken a publicat o declaraţie comună cu omologii săi japonez şi australian, în care a cerut Chinei să oprească aceste exerciţii militare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?