China este pregătită să învingă orice invadator, avertizează președintele chinez

China este pregătită să învingă orice invadator, avertizează președintele chinez

China este pregătită să învingă orice potențial invadator, a declarat marți președintele chinez Xi Jinping, într-un moment în care între țara sa și India există tensiuni la frontieră în zona Himalaya, potrivit AFP.

"Poporul chinez iubește pacea. Noi nu vom urmări niciodată agresiunea și nici expansiunea, dar suntem încrezători că putem învinge orice invazie", a declarat Xi într-un discurs solemn cu ocazia celei de-a 90-a aniversări de la fondarea Armatei Populare.

"Nu vom lăsa niciodată niciun popor, organizație sau partid politic să separe vreo parte de oriunde din teritoriul chinez", a avertizat el, în cadrul ceremoniei din Palatul Poporului cu vedere spre Piața Tiananmen din Beijing.

"Nimeni nu trebuie să se aștepte că noi vom înghiți un fruct amar care ar afecta interesele suveranității noastre, securității noastre sau a dezvoltării noastre", a subliniat el.

Aceste declarații intervin în timp ce tensiunile persistă între armatele chineză și indiană de peste o lună într-o zonă frontalieră contestată, pe un platou himalayan strategic situat la vest de Bhutan.

New Delhi a desfășurat trupe pentru a întrerupe construirea de către China a unui drum care — potrivit Indiei — aduce atingere integrității sale teritoriale. Beijingul consideră că acest sector îi aparține și cere plecarea trupelor indiene. Cele două mari puteri asiatice s-au confruntat într-un scurt conflict frontalier în 1962.

Beijingul are probleme, de asemenea, cu țările riverane Mării Chinei de Sud, a cărei suveranitate o revendică aproape în întregime.

China revendică de asemenea suveranitatea asupra Taiwanului, guvernat separat de continent de la fuga guvernului naționalist chinez din insulă în 1949. Beijing își rezervă dreptul de a folosi forța dacă insula își proclamă independența în mod oficial.

Regimul comunist a avertizat în ultimele luni oponenții săi din Hong Kong împotriva oricărei veleități de independență a fostei colonii britanice, restituită Chinei în 1997.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria