China: Fostul şef chinez al Interpol, acuzat de 'grave încălcări' ale disciplinei Partidului Comunist

Fostul şef chinez al Interpol, care a demisionat în octombrie, se face vinovat de 'grave încălcări' ale disciplinei Partidului Comunist Chinez (PCC) şi va fi judecat, au anunţat miercuri serviciile de inspecţie ale partidului unic aflat la putere la Beijing, relatează AFP şi Reuters.

Meng Hongwei, a cărui dispariţie de la sediul organizaţiei internaţionale de poliţie la sfârşitul lunii septembrie s-a aflat în centrul atenţiei, a fost exclus din PCC şi din orice funcţie publică, a transmis Comisia Centrală de Inspecţie Disciplinară a partidului, la capătul unei anchete.

El nu a fost niciodată oficial demis din postul său de ministru adjunct al Securităţii Publice, în ciuda plasării sale sub anchetă.

Într-un scurt comunicat, Comisia îl acuză pe Meng Hongwei că "a refuzat să aplice deciziile Comitetului Central al Partidului" şi a abuzat de putere pentru câştiguri personale.

El "a cheltuit în mod absurd şi exagerat fonduri publice pentru a satisface stilul de viaţă luxos al familiei sale", se mai arată în declaraţie.

Meng Hongwei şi-a folosit poziţia pentru a-şi ajuta soţia să obţină un loc de muncă şi a luat ilegal "numeroase bunuri" de la alte persoane în schimbul unui ajutor pentru promovări sau mutări pe posturi şi alte operaţiuni, se menţionează în comunicat, care nu oferă însă detalii.

El este suspectat că a luat mită şi că a produs daune serioase imaginii partidului şi intereselor statului şi ar trebui pedepsit sever, a mai transmis Comisia.

Anul trecut, Interpol, organizaţia de coordonare poliţienească internaţională cu sediul în Franţa, a spus că Meng Hongwei a demisionat din funcţia de preşedinte după ce autorităţile franceze au fost anunţate că el a fost dat dispărut de soţia sa după o vizită în China.

Soţia sa, Grace Meng, a declarat duminică la televiziunea franceză că i-a scris pentru a-i cere ajutor preşedintelui francez Emmanuel Macron în ajunul unei vizite a omologului său chinez Xi Jinping, care acum a revenit la Beijing.

Soţia lui Meng Hongwei a depus recent plângere pentru "tentativă de răpire în grup organizat", a anunţat la 19 martie parchetul din Lyon, unde are sediul organizaţia internaţională de poliţie.

Meng Hongwei aproape sigur va fi găsit vinovat când cazul său va ajunge în cele din urmă în instanţă, în contextul în care tribunalele din China sunt controlate de partid şi nu vor contesta acuzaţiile care i se aduc.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

3 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

4 ULTIMA ORĂ România are cea mai abruptă creștere a curbei de infectare cu coronavirus din Europa de Est

5 VIDEO Ascultați-l pe Dorneanu ce tupeu de borfaș are! Se apără cu tatăl vitreg al lui Tăriceanu, turnătorul Da…