China intenționează să-și tripleze numărul de focoase nucleare

China intenționează să-și tripleze numărul de focoase nucleare

Regimul de la Beijing ia în calcul să-şi tripleze stocul de focoase nucleare, până la 900 bucăți în 2035, scrie agenţia niponă de presă Kyodo, care citează surse chineze la curent cu această chestiune.

FOTO Shutterstock

Planul, întocmit de Armata de Eliberare a Poporului (armata chineză, n. red.), a fost deja aprobat de liderul regimului, Xi Jinping, care este dornic să intensifice capacitatea de descurajare a Chinei faţă de Statele Unite în contextul creșterii tensiunilor legate de Taiwan, susțin sursele citate de Kyodo, potrivit Agerpres .

Anul trecut, Statele Unite au declarat că Beijingul este pe cale să-şi sporească numărul de focoase nucleare până la 1.500 bucăți în 2035, când Partidul Comunist Chinez (PPC) vizează să încheie procesul de modernizare a Armatei de Eliberare a Poporului

Unii experţi militari străini avertizează că, dacă China îşi îndeplineşte obiectivul privind modernizarea armatei, gigantul asiatic ar putea renunţa la politica sa de a nu folosi prima armele nucleare.

În noiembrie anul trecut, conducerea armatei chineze a reafirmat importanţa capacităţilor letale, constatând că puternica disuasiune nucleară de care dispune Rusia a împiedicat o confruntare directă între NATO şi Moscova în pofida agresiunii militare a acesteia din urmă împotriva Ucrainei.

Numărul focoaselor nucleare deţinute de China ar urma să crească la 550 în 2027, când armata chineză va sărbători 100 de ani de la înfiinţare, şi la 900 în 2035, potrivit surselor citate de Kyodo.

Potrivit estimărilor Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), Rusia deține cele mai multe focoase din clubul puterilor nucleare, în număr de 5.977, urmată de Statele Unite, cu 5.428.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA