China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului

Furioasă, China şi-a extins cele mai mari exerciţii efectuate vreodată în jurul insulei autoguvernate pe care o pretinde ca fiind a sa dincolo de programarea iniţială de patru zile. Exerciţiile de săptămâna trecută au inclus lansări de rachete balistice, dintre care unele au zburat deasupra capitalei insulei Taipei, precum şi simularea de atacuri maritime şi aeriene în cerul şi mările din jurul Taiwanului.

Înregistrarea video difuzată miercuri de canalul de stat chinez CCTV arată avioane de luptă chineze care se realimentează în zbor, precum şi nave ale marinei în ceea ce spune că sunt exerciţii în jurul Taiwanului.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a declarat că exerciţiile s-au concentrat asupra blocadelor şi logisticii de reaprovizionare, „sub un mediu electromagnetic complex pentru a perfecţiona capacităţile comune de izolare şi control”, potrivit CCTV.

Aproximativ 20 de nave ale marinei chineze şi ale marinei din Taiwan au rămas de miercuri dimineaţă aproape de linia mediană a Strâmtorii Taiwan, un tampon neoficial ce separă cele două părţi, a declarat o sursă informată despre această problemă pentru Reuters.

Alte câteva nave chineze au continuat să efectueze misiuni în largul coastei de est a Taiwanului, potrivit sursei, care a vorbit cu condiţia anonimatului.

China se foloseşte de exerciţiile militare ca de un plan de joc pentru a se pregăti pentru invazia insulei autoguvernate, a declarat marţi ministrul de externe taiwanez.

„Ea efectuează exerciţii militare la scară largă şi lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, dezinformare şi constrângere economică, în încercarea de a slăbi moralul public în Taiwan”, a spus Joseph Wu marţi, fără a furniza dovezi sau oferi un orar.

„După încheierea exerciţiilor, China ar putea încerca să facă din acţiunea sa o rutină în încercarea de a distruge status quo-ul pe termen lung în Strâmtoarea Taiwan”, a adăugat el.

Pelosi, vechi critic al Chinei şi aliat politic al preşedintelui Joe Biden, s-a dus în Taiwan săptămâna trecută în ceea ce a fost vizita la cel mai înalt nivel pe insulă efectuată de un oficial american în decurs de decenii, în ciuda avertismentelor chineze. Ea a spus că vizita sa a arătat angajamentul neclintit al SUA de a sprijini democraţia Taiwanului.

China afirmă că relaţiile sale cu Taiwanul sunt o chestiune internă şi îşi rezervă dreptul de a aduce insula sub controlul său, cu forţa dacă este necesar. Taiwanul respinge pretenţiile Chinei, susţinând că numai populaţia din Taiwan îşi poate decide viitorul.

Washingtonul îşi menţine evaluarea potrivit căreia China nu va încerca să invadeze Taiwanul în următorii doi ani, a declarat luni un oficial al Pentagonului.

Ministerul Apărării din Taiwan a difuzat miercuri un video în care îşi arată forţe le armate în timpul exerciţiilor, spunând că armata sa este „pregătită să menţină ţara în siguranţă” şi că Beijingul nu şi-a oprit „incursiunile” în zonele din apropierea Taiwanului.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

2 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

5 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari