China își propune să reproducă creierul uman în încercarea de a domina inteligența artificială la nivel mondial

China își propune să reproducă creierul uman în încercarea de a domina inteligența artificială la nivel mondial

În scopul de a fi primii din lume care dețin cele mai avansate forme de inteligență artificială, menținând în același timp controlul asupra a peste un miliard de oameni, oamenii de știință chinezi de elită și guvernul lor au apelat la ceva nou și foarte vechi ca sursă de inspirație - creierul uman, relatează NewsWeek.

FOTO: Shutterstock

Într-unul dintre miile de eforturi în curs de desfășurare, aceștia construiesc un „creier” pentru a îmbunătăți computerele din centrul „orașelor inteligente” care deja scanează țara, de la bulevardele largi ale Beijingului până la străzile orașelor mici, colectând și procesând informații furnizate de rețelele complicate de senzori, camere și alte dispozitive care monitorizează traficul, fețele, vocile și mersul oamenilor și chiar caută certurile din spațiul public.

Echipat cu capacități de supraveghere și de procesare vizuală modelate după modelul vederii umane, noul „creier” va fi mai eficient, mai puțin consumator de energie și va „îmbunătăți guvernarea”, spun dezvoltatorii săi. „Îl numim calcul bionic al retinei”, a scris Gao Wen, un cercetător de top în domeniul inteligenței artificiale, în lucrarea „City Brain: Provocări și soluții”.

Munca lui Gao și a laboratorului său de ultimă generație Peng Cheng din orașul Shenzhen, situat în sudul țării, reprezintă mult mai mult decât dorința Chinei de a extinde monitorizarea tot mai penetrantă a cetățenilor săi: este, de asemenea, un indiciu al determinării Chinei de a câștiga cursa pentru ceea ce se numește inteligență generală artificială.

Aceasta este inteligența artificială care nu numai că ar putea depăși oamenii în numeroase sarcini și ar putea oferi celui care o controlează un avantaj strategic enorm, dar care, de asemenea, a provocat avertismente din partea experților occidentali cu privire la o potențială amenințare la adresa existenței civilizației, dacă își va depăși stăpânii umani și își va face de cap.

Lucrarea lui Gao este doar una dintre cele aproximativ 1.000 de lucrări consultate de Newsweek care arată că China se avântă în cursa pentru inteligența generală artificială, ceea ce reprezintă o schimbare de etapă dincolo de modelele lingvistice mari, cum ar fi Chat GPT sau Bard, care fac deja furori în societăți prin capacitatea lor de a genera texte și imagini și de a găsi rapid cantități uriașe de informații.

„Inteligența generală artificială este «bomba atomică» din domeniul informațional și «câștigătorul jocului» în competiția dintre China și Statele Unite”, a declarat în iulie un alt important om de știință chinez specializat în inteligență artificială, Zhu Songchun, în orașul său natal Ezhou, lângă Wuhan.

La fel ca în anii '50 și '60, când oamenii de știință chinezi au lucrat non-stop pentru a construi bomba atomică, racheta intercontinentală și satelitul, „trebuie să dezvoltăm inteligența artificială precum «două bombe și un satelit» și să formăm o «armată de ași» a inteligenței artificiale care să reprezinte voința națională”, a declarat Zhu.

China își propune să devină lider mondial în domeniul inteligenței artificiale până în 2030, un obiectiv clar exprimat în „China Brain Project”, anunțat oficial în 2016. Inteligența artificială și știința creierului sunt, de asemenea, două dintre cele șase „domenii de frontieră” menționate în planul național de știință de 15 ani al statului, care se desfășoară între 2021 și 2035.

Există IA - și apoi există AGI

Există diferențe majore între sistemele de "inteligență artificială îngustă" utilizate în prezent, care nu pot „gândi” singure, dar care pot îndeplini sarcini precum scrierea lucrării de licență a unei persoane sau identificarea feței acesteia, față de inteligența generală artificială, mai ambițioasă, care ar putea într-o zi să facă mai bine decât oamenii.

Oamenii de știință din SUA lucrează, de asemenea, la AGI, deși eforturile sunt în mare parte dispersate, spre deosebire de China, unde institutele de cercetare dedicate acesteia au primit multe sute de milioane de dolari din fonduri de stat, spun oamenii de știință occidentali din domeniul inteligenței artificiale care au lucrat cu omologii lor chinezi în domenii de vârf, dar care au cerut să nu fie identificați din cauza sensibilităților politice din această țară în legătură cu acest subiect.

Într-un raport publicat în august de The Millennium Project, un grup de reflecție futuristă cu sediul la Washington, D.C., care avertizează asupra pericolelor grave pe care le-ar putea reprezenta AGI pentru omenire, Geoffrey Hinton a declarat că așteptările sale cu privire la momentul în care aceasta ar putea fi realizată au scăzut recent de la 50 de ani la mai puțin de 20 de ani - și posibil chiar la cinci ani.

„S-ar putea să fim aproape de momentul în care computerele vor veni cu propriile idei pentru a se îmbunătăți pe ele însele, iar acest lucru ar putea merge foarte repede. Trebuie să ne gândim bine cum să controlăm acest lucru”, a spus Hinton.

O diferență majoră între Occident și China este dezbaterea publică cu privire la pericolele pe care le-ar putea reprezenta inteligența artificială, inclusiv cea foarte avansată.

„Laboratoarele de inteligență artificială se grăbesc în mod nechibzuit să construiască sisteme din ce în ce mai puternice, fără soluții solide pentru a le face sigure”, a declarat pentru Newsweek Anthony Aguirre de la Institutul Future of Life din SUA, referindu-se în mare parte la activitatea din SUA. Peste 33.000 de oameni de știință au semnat în martie un apel al institutului pentru o pauză de șase luni în ceea ce privește dezvoltarea unor sisteme de inteligență artificială - deși nu a fost ascultat.

Cu toate acestea, puține astfel de preocupări existențiale sunt exprimate în public în China.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?