China: Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, a fost eliberat din închisoare

Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, emblemă a luptei pentru democrație în țara sa, a fost eliberat din închisoare după ce a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală, a anunțat luni avocatul său, relatează AFP.

Diagnosticul a fost stabilit pe 23 mai și Liu Xiaobo, încarcerat timp de opt ani, a fost după câteva zile eliberat condiționat, a afirmat avocatul său Mo Shaoping.

Veteran al disidenței chineze, Liu 'primește îngrijiri medicale la spitalul din Shenyang (în provincia Liaoning, nord-est)', a precizat el.

Liu Xiaobo, în prezent în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru 'subminare', după ce a coredactat un text, Charta 08, privind respectarea drepturilor omului și introducerea alegerilor în China.

El a primit în 2010 premiul Nobel pentru Pace în timp ce afla în închisoare, o decizie care a provocat furia Beijingului. În absența sa, premiul i-a fost oferit în mod simbolic pe 10 decembrie 2010 la Oslo, scriitorul fiind reprezentat de un scaun gol.

Singurul laureat al Premiului Nobel încarcerat la nivel mondial, Liu Xiaobo a devenit un simbol stânjenitor pentru regimul comunist de la Beijing. Washingtonul și Uniunea Europeană, alături de numeroase state occidentale, au cerut eliberarea sa, la unison cu o vastă mobilizare internațională.

După anunțul eliberării sale din închisoare, susținătorii lui Liu Xiaobo și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea lui de sănătate și au cerut eliberarea sa necondiționată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 În ce țară trăim? Priviți, acestea sunt imagini din „Carrefour”, la Târgu-Mureș! / Produsele românești parcă ni…

2 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

3 Birchall / Daţi share, să se ştie cine apără Secţia Specială moşită de Iordache, Toader și Savonea

4 „Cadou” de la PSD / Românii care s-au împrumutat în lei după ce politicienii au înlocuit ROBOR din calculul dobâ…

5 Mafia PSD / România a pierdut miliarde din cauza Agenției conduse de interpusul baronului PSD Arsene. Guvernul a…