China: Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, a fost eliberat din închisoare

China: Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, a fost eliberat din închisoare

Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, emblemă a luptei pentru democrație în țara sa, a fost eliberat din închisoare după ce a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală, a anunțat luni avocatul său, relatează AFP.

Diagnosticul a fost stabilit pe 23 mai și Liu Xiaobo, încarcerat timp de opt ani, a fost după câteva zile eliberat condiționat, a afirmat avocatul său Mo Shaoping.

Veteran al disidenței chineze, Liu 'primește îngrijiri medicale la spitalul din Shenyang (în provincia Liaoning, nord-est)', a precizat el.

Liu Xiaobo, în prezent în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru 'subminare', după ce a coredactat un text, Charta 08, privind respectarea drepturilor omului și introducerea alegerilor în China.

El a primit în 2010 premiul Nobel pentru Pace în timp ce afla în închisoare, o decizie care a provocat furia Beijingului. În absența sa, premiul i-a fost oferit în mod simbolic pe 10 decembrie 2010 la Oslo, scriitorul fiind reprezentat de un scaun gol.

Singurul laureat al Premiului Nobel încarcerat la nivel mondial, Liu Xiaobo a devenit un simbol stânjenitor pentru regimul comunist de la Beijing. Washingtonul și Uniunea Europeană, alături de numeroase state occidentale, au cerut eliberarea sa, la unison cu o vastă mobilizare internațională.

După anunțul eliberării sale din închisoare, susținătorii lui Liu Xiaobo și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea lui de sănătate și au cerut eliberarea sa necondiționată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii