China: Ministrul de Externe Qin Gang, dispărut din public de o lună, a fost destituit

China: Ministrul de Externe Qin Gang, dispărut din public de o lună, a fost destituit

Ministrul chinez de Externe Qin Gang, care nu a mai fost văzut în public de o lună, a fost destituit din funcţie, relatează Agerpres.

Qin Gang FOTO EPA-EFE

Qin Gang ar fi fost înlocuit chiar cu cel pe care l-a precedat în funcție, Wang Yi, scrie agenția de știri China Nouă, care nu a furnizat alte detalii.

Un alt posibil succesor este menționat Pan Gongsheng, un economist aflat în fruntea Băncii Centrale a Chinei.

Destituirea lui Qin ar fi avut loc în urma unui vot din cadrul Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului.

În vârstă de 57 de ani, Qin Gang a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri de Externe din istoria Chinei când a preluat postul, în decembrie anul trecut, după ce a activat o perioadă ca ambasador în Statele Unite.

Val de speculaţii pe seama dispariție lui Qin din spațiul public

Qin Gang nu a mai fost văzut în public din data de 25 iunie, după o întâlnire cu omologul său din Vietnam. El a lipsit de la mai multe reuniuni diplomatice, printre care summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est găzduit la începutul acestei luni de Indonezia. De asemenea, nu a participat la întâlniri prevăzute anterior cu secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, fostul secretar de stat american Henry Kissinger și șeful diplomației europene Josep Borrell.

Ministerul chinez de Externe a pus lipsa sa pe seama unor motive de sănătate nespecificate, însă această explicație nu a calmat zvonurile.

În calitate șef al diplomației chineze, Qin Gang a lansat o serie de acuzații dure la adresa Statelor Unite, mai ales în cazul balonului de spionaj doborât de partea americană. Totuși, Qin Gang nu a activat decât ca numărul doi al diplomației chineze, în umbra lui Wang Yi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?