China oferă sprijinul său de securitate Kazahstanului pentru a se opune 'forţelor externe'

China oferă sprijinul său de securitate Kazahstanului pentru a se opune 'forţelor externe'

China şi-a declarat disponibilitatea de a creşte cooperarea în materie de 'aplicare a legii şi securitate' cu Kazahstanul şi de a ajuta statul vecin să se opună ingerinţei 'forţelor externe', transmite Reuters, citând un comunicat al diplomaţiei de la Beijing.

Ministrul de externe chinez Wang Yi i-a transmis acest mesaj omologului său kazah Mukhtar Tileuberdi, în cursul unei discuţii telefonice purtate luni.

'Recentele tulburări din Kazahstan arată că situaţia din Asia Centrală se confruntă încă cu provocări grave şi dovedeşte încă o dată că unele forţe externe nu doresc pacea şi liniştea în regiunea noastră', a afirmat Wang în discuţia cu omologul kazah, potrivit Ministerului de Externe de la Beijing.

Clădiri guvernamentale din Kazahstan au fost capturate pentru scurt timp sau incendiate în câteva oraşe săptămâna trecută după ce proteste iniţial paşnice împotriva creşterii preţurilor la carburanţi au luat o turnură violentă. Trupelor li s-a ordonat să tragă pentru înăbuşirea revoltei.

Autorităţile au acuzat de aceste violenţe 'extremişti', printre care militanţi islamişti antrenaţi în străinătate.

Autorităţile au cerut Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, să trimit trupe, care, potrivit guvernului, au fost desfăşurate pentru a păzi punctele strategice.

China este dispusă să 'se opună în comun ingerinţei şi infiltrării oricăror forţe externe', a arătat Wang.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis vineri omologului kazah Kasîm-Jomart Tokaev că Beijingul se opune ferm oricărei forţe care destabilizează Kazahstanul, a relatat televiziunea chineză de stat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro