China plasează în lockdown zona din jurul celei mai mari fabrici de iPhone-uri din lume

China plasează în lockdown zona din jurul celei mai mari fabrici de iPhone-uri din lume

Autorităţile chineze au decis miercuri să plaseze în lockdown zona din jurul celei mai mari fabrici de telefoane iPhone din lume, după fuga unor angajaţi îngrijoraţi în urma descoperirii unui focar de COVID-19, informează AFP.

FOTO: AFP

Zona economică din jurul aeroportului din Zhengzhou din centrul ţării, unde se află fabrica administrată de grupul taiwanez Foxconn, va trebui să rămână în lockdown pentru şapte zile, potrivit unui comunicat oficial.

Acea fabrică, în care lucrează peste 200.000 de persoane, este afectată de la jumătatea lunii octombrie de mai multe cazuri pozitive de COVID-19.Zona se află la o distanţă de aproximativ 600 de kilometri sud-vest de Beijing.

Potrivit unor analişti citaţi de presa internaţională, complexul industrial, care conţine trei fabrici şi totalizează circa 350.000 de persoane, asamblează circa 80% din totalul telefoanelor iPhone 14, cel mai recent model lansat pe piaţă de gigantul american Apple.

Imagini publicate pe reţelele de socializare weekendul trecut arată mai mulţi angajaţi care fugeau din fabrică, unii dintre ei sărind peste un gard şi întorcându-se pe jos la ei acasă după ce au străbătut distanţe foarte mari.

Videoclipuri cu angajaţi care se plângeau de condiţiile lor de muncă şi de o lipsă a mijloacelor de protecţie împotriva noului coronavirus au fost de asemenea partajate pe reţelele de socializare.

Începând de miercuri, cei peste 600.000 de locuitori din zona economică menţionată „vor trebui să nu îşi părăsească domiciliul” fără un motiv imperativ, au anunţat autorităţile locale chineze.

Doar „companiile esenţiale” vor putea continua să funcţioneze, celelalte fiind obligate să implementeze regimul de telemuncă.

Autorităţile chineze au avertizat populaţia locală spunând că vor fi „intransigente faţă de orice tip de încălcare” a lockdownului.

China este ultima mare economie a lumii care aplică încă o politică de „zero COVID”, care se traduce prin lockdownuri repetate, teste PCR aproape obligatorii realizate de mai multe ori pe săptămână şi plasări în carantină pentru persoanele provenite din zonele de risc.

„Bătălie îndelungată”

Pentru a-şi convinge angajaţii să rămână la lucru, Foxconn a anunţat marţi că va mări de patru ori bonusul zilnic acordat pentru prezenţa la locul de muncă, care va fi de 400 de yuani (55 de euro).

Personalul angajat va primi un bonus suplimentar în cazul prezenţei în fabrică pentru cel puţin 15 zile în luna noiembrie. Acest bonus ar putea ajunge la 15.000 de yuani (2.075 de euro) în cazul în care un angajat a fost prezent toată luna în uzină, a precizat grupul taiwanez.

Reprezentanţii Foxconn au recunoscut că se confruntă cu „o bătălie îndelungată” împotriva COVID-19.

Grupul nu a precizat numărul de angajaţi testaţi pozitiv sau numărul celor plasaţi în lockdown în zona Zhengzhou.

Un reprezentant al fabricii a afirmat totuşi pentru săptămânalul China Newsweek că niciun caz grav nu a fost înregistrat şi că situaţia este pentru moment „controlabilă”.

Deşi rămâne la un nivel scăzut, numărul cazurilor de COVID-19 depistate în China este în creştere în ultimele zile.

Miercuri, peste 2.000 de cazuri noi au fost anunţate la nivelul teritoriului naţional chinez, pentru a treia zi consecutivă.

În sud, în teritoriul semiautonom Macao, autorităţile locale au anunţat marţi o testare generală pentru cei 680.000 de locuitori după descoperirea câtorva cazuri pozitive. Unul dintre celebrele cazinouri din acest oraş a fost plasat în lockdown.

În Canton, tot în sudul ţării, lockdownuri parţiale au fost decretate luni în mai multe cartiere.

La cealaltă extremitate a Chinei, mai multe focare au fost detectate în oraşe din nord-est, în apropiere de graniţele cu Rusia şi cu Coreea de Nord.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență