China: Presa ignoră succesul regizoarei de origine chineză Chloe Zhao, laureată cu premiul Oscar

China: Presa ignoră succesul regizoarei de origine chineză Chloe Zhao, laureată cu premiul Oscar

Presa de stat din China a ignorat-o luni pe americanca de origine chineză Chloe Zhao, recompensată cu premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru filmul său "Nomadland" şi prima femeie de origine asiatică care câştigă preţioasa statuetă la această această categorie, relatează EFE.

Doar ziarul Global Times a postat un mesaj pe Twitter anunţând acest premiu, un text care a minimalizat interesul publicului chinez faţă de acest film şi în care a amintit de posibilul rol de mediator al cineastei Zhao între SUA şi China, dar i-a pretins "o mai mare maturitate".

Ziarul a reamintit controversa din jurul lui Chloe Zhao, suscitată de declaraţiile sale din 2013, potrivit cărora China este "un loc în care minciuna există în toate părţile", afirmaţii care nu au căzut bine sectoarelor naţionaliste chineze.

Luni, căutările pe reţeaua de socializare Weibo (echivalentul chinez al Twitter) ale cuvintelor "Nomadland" sau "Chloe Zhao" în chineză nu au dat rezultate, iar multe link-uri spre articole de presă din motorul de căutare Baidu trimiteau la texte deja retrase de pe platforme.

Mai mulţi cinefili şi-au exprimat nemulţumirea faţă de cenzura de pe reţelele de socializare şi au considerat că Oscarul istoric primit de Zhao ar putea contribui la refacerea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Presa hongkongheză a vorbit însă despre acest premiu istoric deşi, pentru prima oară în 50 de ani, ceremonia Oscarurilor nu a fost transmisă în direct pe acest teritoriu semiautonom în urma deciziei autorităţilor, potrivit ziarului South China Morning Post.

Controversă asupra lui Chloe Zhao în China

Cenzurarea şi ignorarea realizatoarei de origine chineză au fost deja vizibile de luna trecută, când Zhao a fost nominalizată la Globurile de Aur pentru cea mai bună regie.

Iniţial, nominalizarea a fost un motiv de mândrie pentru China, având în vedere că era prima femeie asiatică propusă la un premiu la această categorie.

Puţin mai târziu însă, euforia s-a transformat în furie în rândul unor internauţi chinezi, după ce s-a aflat că Zhao a făcut declaraţii potrivit cărora China este un loc unde minciuna există în toate părţile.

Luni dimineaţă Zhao - născută la Beijing - a fost recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună regie pentru filmul "Nomadland", devenind totodată a doua femeie ce câştigă statueta la această categorie.

"Mereu am găsit bunătate în oamenii pe care i-am cunoscut. Acest premiu este dedicat tuturor celor care scot bunătatea din persoanele pe care le cunosc. Este un lucru ce mă inspiră să continui", a declarat cineasta la primirea Oscarului.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

3 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

4 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

5 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei