China promite un răspuns "hotărât" după întâlnirea Tsai-McCarthy

China promite un răspuns "hotărât" după întâlnirea Tsai-McCarthy

China a promis joi un răspuns "hotărât" după întâlnirea în Statele Unite dintre preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Kevin McCarthy, notează AFP.

FOTO Shutterstock

"Ca răspuns la actele de coluziune extrem de greşite dintre Statele Unite şi Taiwan, China va lua măsuri hotărâte şi eficiente pentru a proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a indicat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat publicat de agenţia Xinhua.

Ministerul a îndemnat Washingtonul să "înceteze să se angajeze pe un drum greşit şi periculos".

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale care trebuie luată înapoi, cu forţa, dacă este necesar, şi susţine că orice întâlnire dintre lideri taiwanezi şi străini este un atac la suveranitatea sa.

La întoarcerea dintr-un turneu în America Centrală, Tsai Ing-wen s-a întâlnit miercuri în California cu Kevin McCarthy şi cu o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor SUA, salutând sprijinul "neclintit", în opinia sa, al Washingtonului acordat Taiwanului în faţa Beijingului.

În august, după o vizită efectuată în Taiwan de Nancy Pelosi, predecesoarea lui McCarthy, Beijingul a desfăşurat timp de câteva zile manevre militare fără precedent în jurul insulei.

În numele principiului său "o singură Chină", nicio ţară nu trebuie să întreţină legături oficiale cu Beijingul şi Taipeiul în acelaşi timp.

Doar 13 ţări mai recunosc Taiwanul, printre care Belize şi Guatemala, ţări din America Latină pe care Tsai le-a vizitat în cursul turneului său pentru a consolida relaţia cu puţinii săi aliaţi oficiali, după o primă etapă la New York.

Dar Statele Unite întreţin de multă timp o "ambiguitate strategică" cu privire la Taiwan. Washingtonul a recunoscut Beijingul în 1979, dar rămâne cel mai puternic aliat al Taiwanului şi principalul său furnizor de arme.

Sprijinul acordat insulei este unul dintre puţinele puncte de consens între cele două partide din Congresul american. Sub mandatul preşedintei Tsai Ing-wen, Taiwanul s-a apropiat de Statele Unite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă