China refuză accesul unui port-avion american pentru o escală la Hong Kong

China refuză accesul unui port-avion american pentru o escală la Hong Kong

China a refuzat ca port-avionul american USS Stennis și navele care îl însoțesc să facă escală în portul Hong Kong, a făcut cunoscut vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP.

"Recent am fost informați că o cerere de escală la Hong Kong a (port-avionului) USS Stennis și vaselor care îl însoțesc a fost refuzată", a explicat acest purtător de cuvânt, comandantul Bill Urban.

Până în prezent, nu se cunoaște motivul pentru care China a refuzat această solicitare, însă incidentul a avut loc într-un moment de puternice tensiuni între cele două țări din cauza revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

"Navele noastre au mai făcut numeroase escale la Hong Kong fără probleme și chiar suntem prezenți acolo cu (vasul de comandament) USS Blue Ridge. Sperăm că acest lucru va continua", a mai afirmat Bill Urban.

Este primul refuz de escală la Hong Kong pentru o navă americană cu începere din august 2014.

Secretarul Apărării, Ashton Carter, a vizitat USS Stennis pe 15 aprilie când naviga în largul Filipinelor, nu departe de zonele disputate unde China este pe punctul de a amenaja mici insule construind infrastructuri, printre care piste de aterizare.

Cu această ocazie, demnitarul american a afirmat că Statele Unite vor continua "să joace un rol pentru menținerea păcii și stabilității" în regiune, în ciuda ambițiilor Beijingului asupra acestei zone strategice pentru comerțul internațional. El a promis sprijinul Washingtonului Filipinelor și altor țări din regiune care fac față "intimidărilor" și "constrângerilor".

China consideră "teritoriul său național" aproape toată Marea Chinei de Sud și efectuează în arhipelagul Spratly (sud) vaste lucrări de rambleiere, transformând recifele de corali în porturi, piste de aterizare și diverse infrastructuri.

Vietnamul, Filipinele, Brunei, Malaezia și Taiwanul au și ele revendicări — care uneori se suprapun — asupra unei zone în regiune.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?

5 Așa o fi?