China și-a reafirmat la Adunarea Generală a ONU "voinţa fermă" în privinţa Taiwanului

China și-a reafirmat la Adunarea Generală a ONU "voinţa fermă" în privinţa Taiwanului

China a cerut în cadrul Adunării Generale a ONU să nu i se subestimeze "voinţa fermă" cu privire la Taiwan, asigurând totodată că Beijingul preferă o "reunificare" paşnică, scrie AFP, potrivit Agerpres.

China și Taiwan FOTO: Shutterstock

Vicepreşedintele chinez Han Zheng a repetat de la tribuna ONU poziţia chineză potrivit căreia Taiwanul este o "parte inalienabilă" a Chinei.

"Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea puternică, voinţa fermă şi puterea poporului chinez pentru a garanta suveranitatea şi integritatea sa teritorială", a declarat acesta.

"Realizarea reunificării complete a Chinei este o aspiraţie a tuturor fiilor şi fiicelor naţiunii chineze", a subliniat vicepreşedintele chinez

"Vom continua să lucrăm pentru reunificarea paşnică cu mare sinceritate şi efort", a mai spus vicepreședintele chinez.

Aproape toate statele recunosc Beijingul, şi nu Taipeiul, dar SUA sunt cel mai puternic aliat al insulei şi îi furnizează un sprijin militar considerabil.

Mai mulți responsabili americani au exprimat îngrijorări cu privire la dorinţa Chinei de a prelua insula cu forţa, mai ales dacă Taiwanul se declară oficial independent.

Experţii sunt de părere că Beijingul ar putea învăţa lecţii de la conflictul din Ucraina, la un an şi jumătate după invazia rusă.

În ceea ce privește invazia rusă din Ucraina, China încearcă să se poziţioneze ca ţară neutră, în pofida sprijinului său declarat pentru Moscova.

Han Zheng a cerut "încetarea ostilităţilor şi reluarea negocierilor de pace" cu privire la conflictul din Ucraina.

"China sprijină toate eforturile care conduc la o soluţionare paşnică a crizei ucrainene şi este pregătită să continue să joace un rol constructiv" în favoarea păcii, a asigurat acesta.

Vicepreşedintele Zhen s-a întâlnit la începutul săptămânii cu secretarul de stat american Antony Blinken, într-un nou efort de a normaliza relaţia dintre cele două puteri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat