China și India, pe picior de război? Cele două puteri strâng trupe în Himalaya

China și India, pe picior de război? Cele două puteri strâng trupe în Himalaya

China și India au trimis zeci de mii de soldați și echipamente militare avansate la granițele disputate, desfășurarea trupelor în regiune atingând cel mai înalt nivel din ultimele decenii.

Armata Populară de Eliberare a Chinei și-a mărit treptat prezența trupelor, mai ales în ultimele luni, la cel puțin 50.000, în creștere față de 15.000 anul trecut, potrivit serviciilor de informații din India. La rândul ei, India a trimis 50.000 de soldați și artilerie avansată în regiune.

Ambele țări au construit infrastructuri militare la graniță în ultimele luni, pentru a menține trupele staționate acolo în temperaturile de îngheț din Himalaya.

O mare parte a acumulării militare a avut loc în estul Ladakh, o regiune care se suprapune cu Kașmir și Tibet.

Forțele de securitate chineze, care merg de obicei în regiunea autonomă Tibet pentru antrenamente anuale de vară, au participat recent la exerciții la mare altitudine axate pe luptă cu arme sofisticate.

Oficialii indieni au declarat că Beijingul folosește exercițiile ca acoperire pentru a muta mai multe trupe în regiune.

China a mutat rachete sol-aer avansate, inclusiv sistemul HQ-9, similar cu bateriile S-300 rusești și Patriot americane.

Armata chineză a construit sute de barăci noi pentru trupe, buncăre și tuneluri subterane, centrale hidroelectrice mici, a instalat panouri solare, telecabine pentru trupe, heliporturi și spitale de campanie în tabăra Rudok, carepoate găzdui 15.000 până la 18.000 de soldați, au spus oficialii indieni. Anterior, capacitatea taberei era limitată la aproximativ 5.000.

India și-a consolidat pozițiile, construind drumuri, tuneluri și facilități izolate pentru a găzdui trupele sale în timpul iernii.

India a sporit, de asemenea, capacitatea forțelor sale aeriene de a patrula granița, în estul Ladakh. Forțele aeriene din India planifică o a doua escadrilă în statul Bengal, la baza aeriană Hasimara, lângă o altă zonă contestată a frontierei.

China și India nu și-au stabilit granițe reale. Cele două țări sunt separate de-a lungul frontierei lor de peste 3.000 de kilometri printr-o vagă linie de demarcație, cunoscută sub numele de Linia de Control Efectiv.

India vrea să extindă controlul din zona de unde chinezii s-au retras la sfârșitul războiului din 1962 între cele două țări. China vede controlul său extins la ceea ce dețineau trupele chineze în 1959 înainte de război.

În est, China continuă să revendice ceea ce India consideră un stat cu drepturi depline, Arunachal Pradesh, iar în vest, platoul Aksai Chin. SURSA: Newsweek România



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia