China și Rusia încep luni, în Marea Chinei de Sud, ample exerciții comune ale forțelor navale

China și Rusia încep luni, în Marea Chinei de Sud, ample exerciții comune ale forțelor navale

China și Rusia încep luni, în largul coastei provinciei chineze Guangdong (sud), cele mai ample exerciții comune ale forțelor lor navale, a anunțat duminică conducerea marinei militare chineze, potrivit Reuters.

Aplicațiile navale comune ruso-chineze 'Joint Sea-2016', care vor dura opt zile, au loc pe fondul creșterii tensiunilor legate de Marea Chinei de Sud. La jumătatea lunii iulie Curtea permanentă de arbitraj de la Haga (CPA) a dat câștig de cauză Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică, nu au 'fundamente juridice'.

La exercițiile 'Joint Sea-2016' vor lua parte nave, submarine, un portavion și elicoptere militare. Vor fi realizate simulări ale unor operațiuni de apărare, salvare și anti-submarine.

Beijingul consideră că deține suveranitatea asupra cvasi-totalității Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerțul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenții emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

3 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

4 Așa o fi?

5 Nimicul la putere