China şi Samoa au semnat un acord pentru o 'mai mare colaborare'

China şi Samoa au semnat un acord pentru o 'mai mare colaborare'

China şi Samoa au semnat sâmbătă un acord în vederea unei 'mai mari colaborări', în timp ce ministrul de externe chinez se află într-un turneu în Pacificul de Sud, suscitând îngrijorarea mai ales a Statelor Unite şi Australiei, notează AFP.

Detaliile acordului nu au fost dezvăluite, însă un proiect trimis mai multor ţări din regiune, al cărui conţinut a fost aflat, evoca mai ales o mai mare cooperare în materie economică şi de securitate.

Lideri occidentali au chemat aceste state insulare să respingă tentativele Chinei de a-şi extinde influenţa în materie de securitate în regiune.

Guvernul insulelor Samoa a confirmat, într-un comunicat, că şeful diplomaţiei chineze Wang Yi şi prim-ministrul samoan Fiame Naomi Mata'afa s-au întâlnit pentru a discuta despre 'schimbarea climatică, pandemie şi securitate'.

Potrivit comunicatului, China va continua să furnizeze ajutor pentru dezvoltarea de infrastructuri, iar un nou cadru va fi stabilit pentru proiecte viitoare.

Ministrul de externe chinez Wang Yi a început un turneu în ţările din Pacificul de Sud pentru extinderea cooperării în materie de securitate şi liber-schimb.

Înainte de a sosi în Samoa, Wang a făcut escală în insulele Solomon, Kiribati, după care vor urma Fidji, Tonga, Papua Noua Guinee şi Timorul de Est. Turneul său se încheie pe 4 iunie.

În cadrul acestei lupte pentru influenţă, ministrul australian de externe Penny Wong s-a deplasat la sfârşitul săptămânii în insulele Fidji, în încercarea de a-şi asigura aliaţi în rândul statelor insulare din această zonă a Pacificului, după ce luna trecută insulele Solomon au luat prin surprindere Canberra semnând un important pact de securitate cu China.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

3 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

4 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!