China susține că a alungat un distrugător american pătruns ilegal în Marea Chinei de Sud. Reacția SUA

China susține că a alungat un distrugător american pătruns ilegal în Marea Chinei de Sud. Reacția SUA

Armata chineză a afirmat joi că a alungat un distrugător american care „pătrunsese ilegal” într-un arhipelag pe care aceasta îl controlează în Marea Chinei de Sud, o relatare a faptelor considerată „mincinoasă” de către Statele Unite, transmite AFP.

Distrugătorul USS Milius FOTO Profimedia

Distrugătorul USS Milius a „pătruns ilegal” joi „fără aprobarea autorităţilor chineze” în apele insulelor Paracel, a indicat într-un scurt comunicat Tian Junli, purtător de cuvânt al teatrului de operaţiuni sud al armatei chineze, potrivit Agerpres.

„Forţe navale şi aeriene au fost mobilizate pentru a urmări şi supraveghea această navă, precum şi a-i lansa un avertisment şi a o face să părăsească zona”, a afirmat el.

Purtătorul de cuvânt a denunţat o manevră americană care „compromite pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud”, dând asigurări că armata chineză „rămâne vigilentă şi va lua toate măsurile necesare pentru a apăra cu fermitate suveranitatea naţională”.

Paracel, un arhipelag situat la distanţă egală de coastele Chinei şi Vietnamului, sunt disputate între Beijing şi Hanoi. Marina chineză a reluat controlul asupra tuturor insulelor în 1974 în urma unui conflict naval.

„Declaraţia RPC (Republica Populară Chineză) este mincinoasă”, a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului indo-pacific al armatei americane.

„USS Milius (...) desfăşoară operaţiuni de rutină în Marea Chinei de Sud şi nu a fost respins. Statele Unite continuă să zboare, navigheze şi opereze acolo unde dreptul internaţional o permite”, a subliniat el.

China afirmă că a fost prima naţiune care a descoperit şi denumit insulele din Marea Chinei de Sud, pe unde tranzitează astăzi o mare parte a comerţului între Asia şi restul lumii.

Ea revendică de asemenea o mare parte a insulelor în această zonă maritimă. Însă alte state riverane (Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei) au pretenţii de suveranitate concurente.

Fiecare stat controlează mai multe insule şi atoli, mai ales în arhipelagul Spratley, mai la sud, unde incidentele sunt mai frecvente decât în Paracel.

Statele Unite desfăşoară cu regularitate în Marea Chinei de Sud operaţiuni denumite „libertate de navigaţie”, trimiţând nave de război pentru a contesta pretenţiile chineze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...