China transmite SUA că este preocupată de deterioarea situaţiei din Ucraina şi cheamă părţile la reţinere şi dialog

China transmite SUA că este preocupată de deterioarea situaţiei din Ucraina şi cheamă părţile la reţinere şi dialog

China este preocupată de 'deteriorarea' situaţiei în Ucraina, a afirmat ministrul de externe Wang Li într-o convorbire telefonică purtată marţi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în care a reiterat apelul Beijingului către toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere şi să-şi rezolve divergenţele prin dialog, transmite Reuters.

Preocupările de securitate legitime ale oricărei ţări ar trebui respectate, i-a transmis Wang lui Blinken, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing.

'Situaţia din Ucraina se deteriorează. China cheamă încă o dată toate părţile să dea dovadă de reţinere', a afirmat Wang. Potrivit acestuia, China va continua să rămână în contact cu toate părţile implicate.

În timpul convorbirii, Blinken a subliniat necesitatea de păstrare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei în condiţiile 'agresiunii' Rusiei, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

În discuţia Blinken-Wang au fost abordate de asemenea evoluţiile din Coreea de Nord, a indicat Price.

Potrivit ministrului Wang, China cheamă la un dialog direct între Statele Unite şi Coreea de Nord şi va încerca, ca întotdeauna, să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţii la problema nucleară în Peninsula Coreeană.

În ce priveşte Taiwanul, China consideră că acesta nu ar trebui inclus în strategia indo-pacifică a Statelor Unite, a subliniat Wang.

În cursul acestei luni, Statele Unite au afirmat că vor aloca mai multe resurse diplomatice şi de securitate pentru regiunea indo-pacifică şi că vor coopera cu parteneri din interiorul şi din afara regiunii pentru a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea care desparte Taiwanul de China.

Încercarea de a include Taiwanul în această strategie de 'a limita China' trimite 'toate semnalele greşite', i-a spus Wang lui Blinken, potrivit comunicatului Ministerului de Externe chinez.

Cu toate acestea, China este dispusă să abordeze diferendele sale cu Statele Unite şi să stabilizeze relaţiile cu acestea, a mai arătat Wang. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro