China trebuie să fie „mai onestă“ cu privire la originea COVID, afirmă ambasadorul SUA la Beijing

China trebuie să fie „mai onestă“ cu privire la originea COVID, afirmă ambasadorul SUA la Beijing

China trebuie să fie mai onestă cu privire la originile pandemiei COVID-19, a declarat luni ambasadorul SUA în China, după ce Departamentul american al Energiei a concluzionat că pandemia a apărut probabil în urma unui accident de laborator chinez.

China este responsabilă de provocarea pandemiei FOTO: Shutterstock

Nicholas Burns, care a vorbit prin legătură video în cadrul unui eveniment al Camerei de Comerț a SUA, a declarat că este necesar să se facă presiuni asupra Chinei pentru ca aceasta să joace un rol mai activ în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dacă se dorește consolidarea agenției de sănătate a ONU, scrie Agerpres.

De asemenea, China trebuie "să fie mai onestă cu privire la ceea ce s-a întâmplat acum trei ani la Wuhan cu originea crizei COVID-19", a spus Burns, referindu-se la orașul din centrul Chinei unde au fost raportate primele cazuri umane în decembrie 2019.

Wall Street Journal a relatat pentru prima dată duminică că Departamentul american al Energiei a concluzionat că pandemia a apărut probabil în urma unui accident de laborator din China, o evaluare pe care Beijingul o neagă.

Departamentul a luat această hotărâre cu o "încredere scăzută" într-un raport clasificat de informații furnizat recent Casei Albe și unor membri cheie ai Congresului, a declarat Journal, citând persoane care au citit raportul de informații.

Alte patru agenții americane, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că COVID-19 a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, în timp ce două sunt indecise, a relatat Journal.

Departamentul pentru Energie nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat duminică că există o "varietate de opinii în cadrul comunității de informații" cu privire la originile pandemiei.

"O parte dintre ei au spus că pur și simplu nu au suficiente informații", a declarat Sullivan pentru CNN.

Solicitat să comenteze raportul, care a fost confirmat de alte mass-media americane, Ministerul de Externe al Chinei a făcut referire la un raport OMS-China care indică o origine naturală a pandemiei, probabil de la lilieci, mai degrabă decât o scurgere de laborator.

"Anumite părți ar trebui să înceteze să mai repetăm povestea "scurgerii din laborator", să nu mai defăimeze China și să nu mai politizeze problema localizării originilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.

Burns a declarat la evenimentul din Cameră că este un moment dificil pentru relațiile dintre SUA și China, Beijingul încercând să devieze vina după ce armata americană a doborât luna aceasta un presupus balon spion chinezesc care a plutit în derivă pe continentul Statelor Unite.

"Ne aflăm acum în acest moment suprarealist în care chinezii, care cred că au pierdut dezbaterea privind balonul la nivel global, au pierdut influența și credibilitatea în întreaga lume din cauza a ceea ce au făcut - acum dau vina pe noi", a spus Burns.

"Este un pic orwellian. Și este un pic frustrant, pentru că eu cred că toată lumea știe adevărul aici".

China a reacționat cu furie atunci când armata americană a doborât balonul pe 4 februarie, spunând că acesta era destinat monitorizării condițiilor meteorologice și că a deviat de la curs.

Burns a adăugat că este obligația Statelor Unite să își mențină forța militară "în Taiwan și în jurul acestuia" pentru a se asigura că insula autonomă revendicată de Beijing are capacitatea de a descuraja orice fel de "acțiune ofensivă" din partea Chinei.

"Este, de asemenea, ... responsabilitatea noastră de a galvaniza restul lumii pentru a ne asigura că chinezii nu pot scăpa cu coerciția sau intimidarea împotriva Taiwanului însuși", a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...