China trimis și alte baloane spion deasupra teritoriului Statelor Unite ale Americii, în trecut

China trimis și alte baloane spion deasupra teritoriului Statelor Unite ale Americii, în trecut

Un balon spion chinezesc „a trecut în derivă pe lângă Hawaii și prin Florida" în timp ce „a făcut înconjurul lumii" în 2019, cu patru ani înainte ca armata americană să doboare un alt balon, potrivit unui raport al serviciilor de informații ale forțelor aeriene americane.

Balonul chinez a fost doborât Foto: Profimedia

China „a lansat și a controlat", potrivit raportului, balonul de mare altitudine, care era capabil să opereze luni întregi.

Vestea raportului serviciilor de informații survine în contextul unor tensiuni sporite între SUA și China și al unor dispute partizane între politicienii americani cu privire la un balon chinezesc de mare altitudine care a traversat SUA înainte de a fi doborât duminică deasupra Oceanului Atlantic.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a amânat o călătorie planificată la Beijing după ce balonul a fost reperat. China - care susține că balonul era angajat în activități de observare a vremii și că a fost deturnat de la curs - a calificat răspunsul SUA drept „inacceptabil și iresponsabil".

Beijingul a refuzat să discute cu șeful Pentagonului

Departamentul american al Apărării a declarat, marți, 8 februarie, că Beijingul a respins o cerere pentru o convorbire telefonică securizată între șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și omologul său chinez imediat după ce un avion de război american a doborât balonul.

Sâmbătă, 4 februarie, imediat după ce a acționat pentru doborârea balonului RPC, Departamentul Apărării a înaintat o solicitare pentru o convorbire telefonică securizată între secretarul Austin și ministrul Apărării Naționale al RPC, Wei Fenghe. Din păcate, RPC a refuzat cererea noastră. Angajamentul nostru față de liniile deschise de comunicare va continua", a declarat generalul de brigadă Pat Ryder, referindu-se la Republica Populară Chineză, într-un comunicat.

Dispută politică în SUA

O dispută politică internă a fost declanșată în SUA cu privire la momentul în care autoritățile au aflat de utilizarea de către China a baloanelor la mare altitudine. Politicienii republicani au criticat Casa Albă a lui Biden pentru că nu a doborât imediat balonul. Oficiali ai Pentagonului au declarat că China a trimis trei baloane deasupra teritoriului american în perioada în care Donald Trump se afla în Biroul Oval. Trump și fostul său secretar al apărării, Mark Esper, au negat că ar fi avut cunoștință de astfel de cazuri, iar un oficial al administrației Biden a declarat pentru CNN că incidentele au fost descoperite abia după ce Biden a preluat funcția.

Armata americană a avut o „lacună de cunoaștere a domeniului" în jurul baloanelor de mare altitudine care a împiedicat-o să detecteze incursiunile la momentul respectiv, a declarat luni reporterilor generalul Glen VanHerck, comandantul Comandamentului nord-american de apărare aerospațială (Norad).

Consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a declarat luni că îmbunătățirile aduse capacităților de supraveghere ale SUA sub conducerea lui Biden au „sporit capacitatea noastră de a fi capabili să detectăm lucruri pe care administrația Trump nu a fost în măsură să le detecteze".

Marina americană folosește vehicule subacvatice fără pilot pentru a localiza resturile scufundate ale balonului, despre care Van Herck a spus că au fost împrăștiate într-o zonă care măsoară aproximativ 1.500 de metri, cu apă de aproximativ 15 metri adâncime. FBI și Serviciul de Investigații Criminale al Marinei participă la eforturile de colectare a resturilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”