China va fi prima economie mondială, nu SUA, susţine preşedintele nicaraguan Daniel Ortega

China va fi prima economie mondială, nu SUA, susţine preşedintele nicaraguan Daniel Ortega

Preşedintele Republicii Nicaragua, Daniel Ortega, a declarat vineri că SUA nu vor mai fi în curând prima economie mondială pentru că vor fi depăşite de China, informează sâmbătă AFP.

"China a devenit o putere care a combătut sărăcia, foamea, care a dezvoltat economia, ştiinţa şi tehnologia. (...) În câţiva ani, prima economie a lumii nu vor mai fi SUA, ci China", a afirmat Ortega la o zi după ce Nicaragua a restabilit relaţiile diplomatice cu Beijingul, rupându-le pe cele cu Taiwanul.

Nicaragua îşi restabilise relaţiile cu Beijingul în timpul primului guvern sandinist (1979-1990), însă guvernul condus de Violeta Chamorro (1990-1997) le-a rupt în favoarea Taiwanului.

Ruptura cu Taiwanul a intervenit după ce SUA au înăsprit sancţiunile împotriva lui Daniel Ortega, reales în noiembrie pentru un al patrulea mandat consecutiv, după ce i-a plasat în detenţie pe toţi rivalii săi.

În condiţiile în care China şi SUA traversează o perioadă de puternice tensiuni, Washingtonul a reacţionat la această ruptură îndemnând ţările democratice "să-şi întărească legăturile cu Taiwan".

Ortega a calificat drept "absurd" discursul SUA. "Ele comit actul ridicol de a sancţiona China şi consideră că ele vor opri creşterea (Chinei), cum o fac cu Federaţia Rusă şi cu numeroase alte ţări din lume", a spus preşedintele nicaraguan.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…