China va investi în câteva proiecte majore de infrastructură în El Salvador, după stabilirea relaţiilor diplomatice

China va investi în câteva proiecte majore de infrastructură în El Salvador, după stabilirea relaţiilor diplomatice

China va ajuta la realizarea câtorva proiecte majore de infrastructură în El Salvador, inclusiv a unui mare stadion şi a unei uzine de tratare a apei, au anunţat cele două state, semnalând rolul în creştere al Beijingului în regiune după ce El Salvador a rupt relaţiile cu Taiwan, transmite miercuri Reuters.

Preşedintele salvadorian Nayib Bukele, care s-a întâlnit marţi cu omologul său Xi Jinping în China, a declarat că investiţia reprezintă o 'cooperare gigantică, nerambursabilă' pentru micul stat din America Centrală, fără însă a preciza la cât se va cifra suma totală.

Acordul prevede implicarea Chinei în construirea unui mare stadion, a unei biblioteci cu mai multe etaje şi a unei uzine de tratare a apei.

Totodată, China va ajuta la dezvoltarea staţiunilor turistice de pe coastă, prin construirea de străzi, parcuri, restaurante, magazine şi a unui sistem de aducţiune a apei.

Proiectul constituie cel mai clar indiciu de până acum al apropierii micului stat central-american de China.

El Salvador 'aderă la principiul unei singure Chine, respinge categoric orice acţiune care contravine acestui principiu şi orice formă de 'independenţă a Taiwanului'', au afirmat cele două state într-un comunicat comun.

China este pregătită să importe mai multe bunuri, precum zahăr şi cafea, din El Salvador, i-a declarat Xi omologului său, potrivit Ministerului de Externe de la Beijing.

Cele două state au stabilit relaţii diplomatice în august 2018, când El Salvador le-a rupt pe cele cu Taiwan. Republica Dominicană şi Panama au trecut, de asemenea, de partea Chinei.

Ofensiva diplomatică a Chinei în America Centrală a înfuriat Statele Unite, care au declarat anul trecut că Beijingul oferă stimulente economice în tentativa de a domina această regiune.

Taiwan întreţine în prezent relaţii diplomatice cu 15 state, printre care ţările central-americane Guatemala, Honduras şi Nicaragua.

Ministrul de externe taiwanez a declarat luna trecută că Beijingul nu şi-a respectat promisiunea de a acorda asistenţă de 8,6 miliarde de dolari, în schimb 'exportând corupţie' în statele care au renunţat la relaţia cu Taipei. China a denunţat o calomnie din partea Taiwanului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro