China va lansa racheta Long March-5 Y2 la începutul lunii iulie

China va lansa racheta Long March-5 Y2 la începutul lunii iulie

China a stabilit fereastra de lansare a rachetei sale de mari dimensiuni Long March-5 Y2, care urmează să decoleze între 2 și 5 iulie, potrivit reprezentanților Administrației de Stat pentru Știință, Tehnologie și Industria Apărării Naționale, informează Xinhua.

Având la bordul ei satelitul de comunicații Shijian-18, racheta a fost transportată în poziție verticală până la rampa de lansare de la baza spațială Wenchang din provincia Hainan, aflată în sudul Chinei, luni dimineață.

Shijian-18 va testa o serie de procese tehnologice pentru noii sateliți Donfanghong-5 și va transporta pe orbită câteva experimente științifice.

După ce a ajuns la baza spațială Wenchang pe 5 mai, racheta a trecut prin etapele de asamblare și testare. Aceasta va fi a doua lansare pentru rachetele din gama Long March-5, după o primă misiune reușită, ce a avut loc în noiembrie 2016.

În timpul misiunii sale, Long March-5 Y2 va continua testarea tehnologiei sale de bază, va acumula date și va oferi informații suplimentare specialiștilor de la sol în vederea lansării sondei lunare Chang'e-5, programată în a doua jumătate a acestui an.

Alimentată cu hidrogen lichid, kerosen și oxigen lichid, Long March-5 poate să transporte o încărcătură de 25 de tone pe orbita joasă a Terrei și o încărcătură de 14 tone pe o orbită staționară, de peste 2,5 ori mai mult decât capacitatea actualelor rachete de tip cargo Long March.


AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa