China va organiza prima sa mare paradă militară din ultimii șase ani

China va organiza prima sa mare paradă militară din ultimii șase ani

China va organiza în acest an prima sa mare paradă militară din 2009, pentru a marca sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a informat marți presa, unul dintre obiective fiind de asemenea de 'a impresiona Japonia', potrivit unui editorialist, relatează AFP.

Nu a fost oferită o dată pentru acest eveniment, însă parada nu va avea loc, ca până acum, de ziua națională a Chinei, la 1 octombrie, se arată într-un articol apărut în presa din Hong Kong, preluat de contul WeChat al Cotidianului Poporului.

În 1999 și 2009, Beijingul a organizat două mari parade militare în adevărata tradiție socialistă, pentru a sărbători 50 și respectiv 60 de ani de regim comunist. Cea mai mare armată din lume a prezentat atunci armament nou, cum ar fi rachete, avioane și drone, pe Bulevardul Păcii Eterne și în Piața Tiananmen.

De data aceasta, marea defilare a Armatei Populare de Eliberare (APL) ar avea drept principal scop să 'impresioneze Japonia, iar lumea să afle hotărârea Chinei de a menține ordinea mondială', a subliniat Hu Zhanhao, un editorialist citat într-un articol preluat de Cotidianul Poporului. 'Numai prin expunerea capacităților militare, (China) îi poate arăta Japoniei poziția și hotărârea sa', a adăugat el.

Relațiile dintre Beijing și Tokyo sunt foarte încordate, în special din cauza unei dispute teritoriale și a dezacordurilor puternice asupra istoriei. În China, în fiecare săptămână, presa sau autoritățile revin asupra trecutului Japoniei, pe care o acuză că refuză să-și reamintească atrocitățile comise de armata sa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

2 Bianca Censori a făcut din nou furori în Italia...

3 Așa o fi? /

4 De citit...

5 Soldații ruși din Ucraina, forțați să se violeze între ei, legați de copaci sau înfometați