China vrea să dezvolte rachete care să poată fi lansate din avioane (presa de stat)

China vrea să dezvolte rachete care să poată fi lansate din avioane (presa de stat)

China va dezvolta rachete care pot fi lansate în spațiu din avioane, a declarat un oficial de rang înalt pentru ziarul de stat China Daily, în contextul în care Beijingul își propune să trimită sute de sateliți pe orbită în scopuri militare, comerciale și științifice, relatează Reuters.

Academia chineză pentru dezvoltarea tehnologiei de lansare a vehiculelor spațiale a realizat proiectul unei rachete cu combustibil solid care ar putea transporta 100 kg pe orbita joasă a Pământului, a declarat Li Tongyu, șeful agenției care se ocupă de dezvoltarea rachetelor portante.

Președintele chinez Xi Jinping a făcut o prioritate din dezvoltarea programului spațial al Chinei, domeniu în care China a rămas în urma SUA și a Rusia, afirmând că este necesară sporirea securității naționale și a apărării.

Li Tongyu a spus că rachetele vor fi transportate de avioane strategice de mari dimensiuni Y-20, din care vor fi lansate. El a mai precizat că academia intenționează să dezvolte în cele din urmă o rachetă mai mare care să poată transporta o încărcătură de 200 kg.

"Avionul va transporta racheta și o va lansa la o anumită altitudine. Racheta va fi pornită după ce va părăsi avionul", a spus Li.

Rachetele lansate din avioane sunt o alternativă la rachetele mai tradiționale lansate de la sol. Acestea prezintă avantajul că pot fi lansate rapid și precis, fără probleme legate de raza de lansare și întârzieri provocate de vremea nefavorabilă, scrie Reuters.

Media chineze de stat au anunțat luna trecută că China plănuiește să lanseze prima navă de transport de materiale în aprilie, un prim pas pentru realizarea scopului său de a asambla o stație spațială cu echipaj uman permanent până în 2022.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina