Chioveanu (ANSVSA): Medicii veterinari de liberă practică îşi vor primi drepturile cuvenite cel târziu miercuri

Chioveanu (ANSVSA): Medicii veterinari de liberă practică îşi vor primi drepturile cuvenite cel târziu miercuri

Drepturile cuvenite medicilor veterinari de liberă practică pentru munca prestată în luna septembrie, respectiv 24,52 milioane de lei, vor intra în conturile Direcţiilor Veterinare Judeţene în cursul zilei de marţi sau cel târziu miercuri, a anunţat preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că doar două judeţe nu vor primi sumele - Sibiu şi Bihor - pentru că nu au întocmit documentaţia, însă toate celelalte 39 de judeţe vor avea banii în cont, astfel încât acestea să poată face plata către medicii veterinari de liberă practică.

"Cred că în cursul zilei de azi sau cel târziu mâine sumele solicitate vor intra în cont. Sunt două judeţe - Sibiu şi Bihor - care nu au întocmit documentaţia şi nu primesc aceste sume, iar Bucureştiul nu are contracte de concesiune cu medici de libera practică, în schimb toate celelalte judeţe - 39 - primesc sumele solicitate conform OUG 117/2020. Suma totală pentru toate judeţele din România este 24,527 milioane de lei, ceea ce reprezintă drepturile cuvenite medicilor veterinari de libera practică, pentru munca prestată în luna septembrie în condiţiile legii şi ale OUG 117/2020", a precizat preşedintele ANSVSA, într-o conferinţă de presă.

El a venit cu aceste clarificări în condiţiile în care, luni, medicii veterinari de liberă practică din mai multe judeţe au întrerupt activitatea, acuzând ANSVSA că nu respectă contractele încheiate şi nu a efectuat plăţile aferente lunilor august şi septembrie 2020 pentru acţiunile contractate.

Chioveanu a explicat că această întârziere de plată s-a datorat unui blocaj instituţional la nivelul Direcţiei Economice a ANSVSA, unde, din numărul total de 28 angajaţi, 17 au intrat "subit" în concediu medical şi, astfel, nu au mai putut fi efectuate la timp plăţile către medicii veterinari de liberă practică.

"Întârzierea plăţilor a fost cauzat de un blocaj instituţional din cadrul Direcţiei Economice (...), toate aceste îmbolnăviri subite, peste noapte, a multor persoane care trebuiau să îşi facă datoria şi să îşi ducă la îndeplinire atribuţiile de servciu. Din numărul total de 28 angajaţi ai Direcţiei Economice, aproape 17 au intrat subit în concediu medical", a menţionat el.

În acest context, şeful ANSVSA a anunţat că a dispus verificarea funcţionarilor publici cu atribuţii în acest sens, sesizarea comisiei de disciplină, dispunerea unui control urgent din partea MFP pentru clarificarea aspectelor care au generat acest blocaj şi, nu în ultimul rând, au fost sesizate instituţiile şi organele de urmărire penală pentru a efectua cercetări cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu.

"Am sesizat instituţiile şi organele de urmărire penală pentru a efectua cercetări cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii publici din cadrul ANSVSA. Acest lucru, fără precedent la nivelul autorităţii, nu a făcut decât să blocheze şi să nu pună în aplicare o prevedere legală. Toate aceste aspecte am vrut să le aduc la cunoştinţă tuturor medicilor veterinari de liberă practică din România, să le spun că munca lor, toată activitatea prestată, va fi răsplătită", a adăugat Robert Chioveanu.

Conform OUG 117/2020 medicii veterinari de liberă practică trebuiau să primească conform prevederilor legii suma 10.000 de lei pentru fiecare contract, din bugetul ANSVSA, până la finalizarea acestora. AGERPRES/(A - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”