Chirica, replică pentru Chicu: Aţi vorbit urât despre ţara care a întins o mână de ajutor

Chirica, replică pentru Chicu: Aţi vorbit urât despre ţara care a întins o mână de ajutor

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, afirmă că nu se poate supăra pe premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, aşa cum nu te poţi supăra "pe un repetent la istorie că ia note mici", deşi, prin declaraţiile făcute de acesta, "jigneşte România, românii, limba română, istoria noastră comună, moşii şi strămoşii noştri".

"Ne pare nespus de rău, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, că aţi ratat şansa de a rămâne, cât de puţin, în cartea de istorie a Moldovei. Dar nu suntem supăraţi, şi ştiţi de ce? Pentru că nu aveam şi nu am avut aşteptări de la domnia voastră. Cum poţi să te superi pe un repetent la istorie că ia note mici? Dar bunul simţ, tradiţional, al tuturor românilor, oare unde este? Cum credeţi că vă privesc românii din Basarabia, când aţi jignit pe cei care au venit să-i ajute?", spune primarul Mihai Chirica, sâmbătă, prin intermediul unei scrisori deschise adresate premierului Republicii Moldova Ion Chicu.

Potrivit lui Chirica, Ion Chicu, "a jignit milioane de basarabeni care au şi cetăţenie română, au copii aici la şcoală, au afaceri prospere" în România. Edilul aminteşte că, deşi România nu este o ţară bogată, a întins o mână de ajutor Republicii Moldova.

"Tot ce a făcut şi va mai face România pentru cetăţenii Basarabiei este pentru că această naţiune este călcată în picioare de proprii ei conducători, este umilită şi sărăcită, vândută la străini şi, mai nou, jignită. Aţi jignit România, românii, limba română, istoria noastră comună, moşii şi strămoşii noştri, pe propria dumneavoastră mamă şi pe copiii care-i aveţi. Aţi vorbit urât în limba română despre ţara care, cu acelaşi grai, a întins o mână de ajutor. Şi nu suntem o ţară bogată, dar din puţinul nostru am dăruit celor care au acelaşi sânge ca noi. Aţi jignit milioane de basarabeni care au şi cetăţenie română, au copii aici la şcoală, au afaceri prospere la noi şi se uită cu mândrie la istoria noastră comună", a declarat Mihai Chirica.

El susţine că declaraţiile făcute de premierul moldovean Ion Chicu l-au făcut să-şi iubească şi mai mult "fraţii" din Moldova.

"Nu ne-am supărat, căci nu merită atenţia ceea ce aţi spus despre noi toţi, dar imaginaţi-vă cum ar fi fost dacă germanii din estul zidului Berlinului îi apostrofau pe germanii din vest? Oare ce înţelegeţi de aici? Se pare că mai nimic. Nu suntem supăraţi, domnule Chicu, chiar dacă ne-am îmbolnăvit medicii, îngrijind pe ai noştri. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu va dura foarte mult şi dumneavoastră n-o să mai fiţi nimic, dar absolut nimic, ci doar o pată roşie pe o floare albă - Basarabia! Închei aici şi vă fac o mărturisire: m-aţi făcut să-i iubesc şi mai mult pe fraţii mei din Moldova", mai spune primarul Mihai Chirica, primarul Iaşiului.

Reacţia primarului Iaşiului vine după ce premierul Republicii Moldova, Ion Chicu a postat un comentariu pe Facebook în care spune că România este cea mai coruptă ţară din Europa şi numai în Suceava sunt ''jumătate din bolnavii de COVID-19 înregistraţi în toată'' R. Moldova.

Declaraţia lui Ion Chicu a venit ca răspuns la criticile aduse de Siegfried Mureşan, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova, care a scris vineri pe pagina sa de Facebook că Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...