Chirițoiu: CFR Marfă are sabia lui Damocles deasupra capului și riscă falimentul

Chirițoiu: CFR Marfă are sabia lui Damocles deasupra capului și riscă falimentul

Comisia Europeană ar putea interpreta ștergerea datoriilor CFR Marfă drept un ajutor de stat ilegal, caz în care operatorul feroviar ar fi nevoit să returneze acei bani și ar putea ajunge la faliment, a declarat, joi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o conferință de presă.

"Nu avem progrese la CFR Marfă și mi se pare un caz delicat pentru acest an. Compania spune că și-a redus pierderile și a ajuns pe zero în unele luni. Are un istoric dificil, are datorii mari și îi atârnă sabia lui Damocles deasupra capului din partea Comisiei Europene, pentru că acum câțiva ani i s-au șters datoriile și Comisia a înghițit acest lucru, cu promisiunea că o privatizăm cumva", a spus Chirițoiu.

El a amintit că anii au trecut, iar statul nu a reușit să privatizeze compania, așa cum s-a angajat în fața Comisiei Europene.

"Compania a făcut acum noi datorii. Este posibil ca oficialii Comisiei Europene să spună că acea conversie, acea ștergere de datorii în vederea privatizării, a fost un ajutor de stat ilegal care trebuie recuperat. I-ar mai arunca în spinare companiei alte sute de milioane, cu dobânzi pe anii respectivi, deci o situație proastă ar deveni catastrofală. (...) Scenariul cel mai rău ar fi ca firma să intre în faliment", a completat președintele Consiliului Concurenței.

În luna mai a anului trecut, ministrul Transporturilor de la acea dată, Dan Costescu, declara că Guvernul dorește să evite închiderea și lichidarea companiei.

"CFR Marfă este într-o situație dificilă după ce, în anul 2013, la ultima încercare de privatizare, i s-a convertit în acțiuni o parte din datorii, iar această privatizare nu s-a finalizat. Doamna comisar de la DG Competition ne-a pus în vedere să găsim niște soluții pentru acest lucru. Soluția ar fi fost returnarea acestor bani către statul român. Este vorba despre 380 de milioane de euro. Evident că aceasta ar duce automat la închiderea și lichidarea imediată a companiei. Nu este ceea ce ne dorim", a spus Costescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina