Chirițoiu: Există suspiciuni cu privire la ce s-a întâmplat iarna trecută pe piața energiei

Chirițoiu: Există suspiciuni cu privire la ce s-a întâmplat iarna trecută pe piața energiei

Consiliul Concurenței monitorizează situația de pe piața energiei electrice, unde există suspiciuni cu privire la cauzele care au dus la creșterea prețurilor iarna trecută, și va deschide o investigație dacă vor exista suficiente indicii de încălcare a legii, a anunțat, luni, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

El s-a referit la situația din lunile ianuarie — februarie, când prețul pe piața spot a bursei de energie OPCOM s-a dublat față de nivelul de la începutul anului.

"Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă și modul în care se repercutează ele în continuare în prețul electricității. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acțiune. Momentan suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră și nu ignorăm semnalele pe care le primim din piață", a spus el, în conferința Focus Energetic.

Întrebat dacă există posibilitatea ca producătorii de energie să se fi înțeles între ei pentru a crește prețul, Chirițoiu a răspuns: "Pisica cu clopoței nu prinde mulți șoareci, deci niciodată nu vă vom spune pe cine suspectăm, ar fi absurd".

"Pe fondul unor condiții climaterice excepționale, prețul electricității a crescut la începutul anului, vedem pe piața pentru ziua următoare (PZU) că lucrurile s-au stabilizat, iar prețul a revenit la cel din anii anteriori, dar nu ne uităm doar la PZU. Sunt o serie de actori de pe piață care ne-au contactat și vor să aibă discuții privind evoluția prețului. Ok, vom culege elemente din discuțiile cu ei și, dacă vom considera că sunt elemente și avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigații, vom deschide. Împotriva cui, nu pot să spun acum", a adăugat el.

Totodată, întrebat cum vede liberalizarea totală a pieței de anul viitor, în contextul în care prețul energiei în piață este mai mare decât anii trecuți, Chirițoiu a răspuns că nu se așteaptă la un impact semnificativ de la 1 ianuarie în prețul pentru populație.

"Apreciem pozitiv procesul de liberalizare a pieței de energie. Este printre cele mai importante reforme care s-au produs în România în ultimii ani. (...) Deja grosul pieței este liberalizată, iar mare parte din prețul pentru populație nu vine din costul electricității, ci din tarifele de transport și distribuție, iar aici este un lucru foarte bun că Autoritatea de Reglementare este mai strictă și reușește să coboare tarifele", a continuat președintele Consiliului Concurenței.

Prezent la același eveniment, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileț, a arătat, de asemenea, că liberalizarea totală a pieței de la 1 ianuarie 2018 nu va avea un impact major în factura populației. Totuși, el a admis că acest lucru va depinde și de condițiile meteo din toamnă, respectiv de ploi și vânt, responsabile de producerea de energie ieftină, hidro și eoliană.

"De la 1 ianuarie, cota de energie reglementată nu mai apare în coșul casnic. Construcția prețului de acum a arătat că acel 10% care acum provine din sectorul reglementat nu a contat foarte mult. Tot așa credem că de la 1 ianuarie, când nici cei 10% nu vor mai fi asigurați din piața reglementată, aceasta desființându-se, nu va exista un impact foarte mare. Prețul energiei va fi mare sau mic în funcție de aportul surselor de energie regenerabilă în mixul energetic național. Sperăm ca pe perioada de toamnă și iarnă sursa hidro și cea eoliană să funcționeze foarte bine și să aducă un spor care ar putea să compenseze acel 10% care nu mai vine de la 1 ianuarie", a spus Havrileț.

De la 1 iulie 2017, populația consumă 10% din energie la tarife reglementate, restul de 90% provenind din piața liberă. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi liberalizată complet.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale