Chirurg pediatru filmat în cabinetul spitalului în timp ce primea șpăgi de la părinții copiilor bolnavi

Chirurg pediatru filmat în cabinetul spitalului în timp ce primea șpăgi de la părinții copiilor bolnavi

Un medic specialist în chirurgie infantilă a fost interceptat telefonic, dar și monitorizat video în spitalul în care profesa de aproape opt ani după ce un denunț semnala că doctorul obișnuiește să primească bani de la părinții copiilor pe care îi opera, scrie ziare.com.

Imaginile video surprinse de camerele montate în cabinet de către anchetatori au confirmat informațiile din denunț. Doctorul a fost filmat de șase ori în ipostaze care l-au trimis în cele din urmă în fața instanței pentru corupție.

Ioan Așchilean, medic specialist de chirurgie pediatrică, angajat al Spitalului Județean de Urgență Zalău, a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (șase acte materiale). Doctorul și-a recunoscut faptele și a acceptat să facă un acord de recunoaștere a vinovăției confirmat de Tribunalul Sălaj.

Potrivit actului de acuzare, chirurgul pediatru nu condiționa actul medical de primirea unor sume de bani din partea părinților pacienților săi, dar nici nu refuza banii primiți de la aceștia. Sumele de bani care nu i se cuvenea au fost consemnate cu titlu de mită, iar medicul a fost inculpat și ulterior condamnat pentru corupție.

Având informația că Așchilean primește bani de la părinții copiilor operați, anchetatorii au montat camera de luat vederi în cabinetul unde medicul oferea consultațiile. Banii erau primiți după efectuarea actului medical, părinții fiind cei care se ofereau să ofere o mică atenție chirurgului, mulțumiți fie că au fost primiți peste rând sau pentru că tratamentul a dat rezultate bune în cazul copiilor lor.

Sumele de bani cu titlu de mită au fost primite de inculpat în incinta Spitalului de Urgenţă Zalău, respectiv în cabinetul cu numărul 2 - Chirurgie infantilă, situat în demisolul Policlinicii Spitalului, unde oferea consultații gratuite de luni până joi.

Medicul filmat de șase ori când primea mită în cabinet

Acest cabinet a fost monitorizat video timp de două luni, iar imaginile l-au surprins pe medic în timp ce primea sume de bani cuprinse între 50 de lei și 500 de lei.

Din imagini reiese că părinții insistă să ofere banii medicului, folosind replici de genul: ”o cafea să vă luați”, ”Ştiu că nu trebuie, dar ne-aţi luat, ne-aţi servit”. Doctorul refuza inițial banii, dar în cele din urmă, băga plicul în buzunar.

1. În perioada 23.11-02.12.2021, martora, cu domiciliul în Şimleu-Silvaniei, împreună cu fiica sa, în vârstă de 8 ani, a fost internată la Chirurgie şi Ortopedie Infantilă din cadrul Spitalului Județean de Urgenţă Zalău, unde Așchilean loan a efectuat o intervenţie chirurgicală pentru un abces la mandibulă. La o zi sau două după intervenţie, fără să-i solicite, martora i-a înmânat inculpatului suma de 200 lei. Martora a declarat că i-a dat suma de 200 lei inculpatului, pe care i-a introdus-o în buzunarul de la halatul acestuia, în timp ce se afla în salonul în care era internată, cu ocazia efectuării vizitei de dimineaţă, când doctorul a făcut un drenaj la locul operaţiei, sumă de bani pe care nu a refuzat-o în vreun fel.

2. În cursul lunii decembrie 2021, martora a fost internată la același spital împreună cu fiica sa în vârstă de 16 ani, care a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de inculpatul Așchilean loan, după ce anterior a fost diagnosticată cu apendicită perforată. După circa două sau trei zile de la intervenţia chirurgicală, mama acesteia i-a dat medicului Așchilean suma de 500 lei, fără ca acesta să pretindă. Suma de 500 lei a fost pusă de într-un plic, pe care l-a introdus în buzunarul de la halatul medicului, în timp ce se afla în salonul în care minora se afla internată, sumă de bani pe care inculpatul nu a refuzat-o în vreun fel.

3. În cursul lunii martie 2022, martora, în timp ce se afla internată împreună cu fiul său în vârstă de 6 ani, din proprie iniţiativă, i-a dat medicului Așchilean loan suma de 300 lei, după ce acesta a efectuat fiului său o intervenţie chirurgicală la testiculul drept. Suma de bani dată inculpatului a fost înmânată după efectuarea intervenţiei chirurgicale, când inculpatului a venit în salonul de la secţia Chirurgie Infantilă, să vadă cum se simte fiul acesteia. Cu această ocazie, martora a ieşit afară din salon, urmându-l pe inculpat pe holul de la intrare în secţia în care era internată, unde i-a introdus plicul ce conţinea suma de 300 lei în buzunarul de la halatul de medic cu care era îmbrăcat inculpatul, sumă de bani pe care suspectul nu a refuzat-o în vreun fel, se arată în rechizitoriu.

4. În data de 16.06.2022, în timp ce se afla în cabinetul cabinetul nr. 2 (chirurgie pediatrică), situat la demisolul Policlinicii Spitalului Județean de Urgenţă Zalău, inculpatul Așchilean loan a primit o bancnotă din hârtie în valoare de 50 lei, oferită de martorul care s-a prezentat la consult cu fetiţa sa în vârstă de 3 luni, deoarece aceasta avea o problemă medicală la buric. După terminarea consultaţiei, din proprie iniţiativă, martorul a pus bancnota de 50 de lei pe masa de birou a chirurgului, care în acel moment era aşezat pe scaun, bancnotă pe care inculpatul a luat-o de pe masă şi a introdus-o în buzunarul de la pantaloni.

5. În data de 25.07.2022, în timp ce se afla în incinta cabinetul cabinetului nr. 2 (chirurgie pediatrică), situat la demisolul policlinicii spitalului medicul a primit un plic în care se afla suma de 400 lei de la martora care s-a prezentat pentru efectuarea unei consultaţii cu fiica sa în vârstă de 15 ani.

6. În data de 27.07.2022, în timp ce se afla în cabinetul nr. 2 (chirurgie infantilă), situat la demisolul policlinicii după ce a efectuat o consultație asupra unui copil, medicul Așchilean loan a primit de la o persoană de sex feminin, rămasă neidentificată, ce pare a fi mama copilului prezent în cabinet, un plic de hârtie de culoare albă, în care se presupune că este o sumă de bani într-un cuantum necunoscut, plic pe care suspectul l-a luat şi l-a introdus în buzunarul de la pantaloni, după ce l-a consultat pe acesta din urmă, se arată în actul de acuzare.

În baza acestor probe surprinse în cabinetul medical, chirurgul a fost condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, printr-o sentință dată de Tribunalul Sălaj pe 12 aprilie 2023.

Doctorul va trebui să muncească două luni la biblioteca din Zalău, dar și să dea înapoi banii primiți cu titlu de mită de la pacienții săi.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...