Chisăliţă: Preţul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din istoria utilizării gazelor naturale

Chisăliţă: Preţul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din istoria utilizării gazelor naturale

„La 3 luni concuziile îngrijorătoare ale studiului par să fi fost otimiste. Creşterea preţului gazelor pe cea mai importantă bursă din Europa: TTF - Olanda, într-o săptămană cu 63%, tendiţele de reducere a livrărilor de gaze la început din Rusia, după aceea din Africa de Nord, urmată de Norvegia, arată vulnerabilitatea imensă care apasă în această iarnă pe Europa, aspect reflectat imediat în volatilitatea ridicată a preţului gazelor”, consideră specialistul în energie Dumitru Chisăliţă

Acesta aminteşte că anul trecut creşterea preţului gazelor naturale a început în luna iulie, urmare a reducerii livrării de gaze din Rusia, pe fondul lipsei obligaţiilor contractuale pe termen lung şi a unor probleme tehnice. Această situaţie a determinat o creştere a preţului gazelor cu 463% faţă de preţul maxim înregistrat înaintea începerii conflictului din Ucraina. Istoria se repetă anul acesta. Reducerea livrărilor de gaze spre ţări din Europa, v-a aduce preţuri la gaze în iarnă, care nu au mai existat vreodată pentru acest produs. Astfel, apreciem că în această iarnă, trebuie să ne aşteptăm la preţuri pentru gazele naturale marfă de peste 200 euro/MWh.

Impactul asupra consumatorilor mari din România, cei care consumă peste 50.000 MWh şi care nu beneficiază de plafonarea preţului va fi devastator, probabilitatea mare fiind ca majoritatea dintre aceştia să-şi închidă porţile, cu toate efectele negative: şomaj, reducerea fondurilor la bugetele de stat etc. Dar această situaţie va crea si un effect apparent “pozitiv”, va disponibiliza gaze în perioada rece pentru ceilalţi consumatori reducând efectele unei restricţionări masive a livrărilor de gaze la consumatorii din România.

Astfel, previziunile Asociaţiei Energia Inteligentă privind sursele şi consumul de gaze în anul 2022 (luând în calcul preţuri de peste 200 euro/MWh, închiderea unor consumatori mari, creşterea producţiei interne de gaze on şi off shore) pentru România se găsesc în tabelul de mai jos.

Consum (mld mc)

Producţie internă (mld mc)

Import (mld mc)

2021 (sursa INS)

11,1

8,0

3,1

2022 (previziuni AEI)

cca. 10,5

cca. 8,9

cca. 1,6

„Apreciem că în aceste condiţii, în situaţia unor zile cu temperaturi scăzute, în cea mai rece lună a iernii 2022/2023, gazele din producţia internă şi depozitate ar asigura probabil, strict necesarul de gaze pentru populaţie şi eventual al entităţilor de maximă importanţă (spitale, azile, închisori etc.) în lipsa importurilor de gaze.

Dar creşterea preţului gazelor marfă, va crea un effect dezastruos asupra bugetului de stat, practic crescând exponenţial necesarul de finanţare al sumelor compensate din facturile de gaz şi energie la consumatori. Chiar dacă sumele se plătesc cu foarte mari întârziere şi companiile furnizoare, până în present, au acceptat tacit această situaţie, este puţin probabil ca pentru sumele uriaşe care vor rezulta, din aceasta toamnă, din diferenţa între preţul de achiziţie şi preţul de vânzare vor mai putea sau vor mai dori să joace rolul de finanţator provizoriu al compensării facturilor.

Urmărind Comparatorul de preţuri la gaze de pe site ul ANRE, constatăm că mai există 2 oferte competitive, aparţinând celor doi mari furnizori de gaze en detail din România şi în fapt piaţa liberă de gaze a dispărut din România.

Tendinţa naturală de intervenţionism din partea statului, atât prin preţ, cât şi prin preluarea unor companii sau dezvoltarea unora cu activităţi de furnizare, apparent este o alternativă la activitatea de pe piaţa de gaze naturale. Managementul dezastruos al statului, lipsa meritocraţiei, intervenţionismul politic etc., din păcate va face ca dezastrul care se conturează să fie imens.

Rolul hotărâtor al statului este în a pregătii corespunzător consumatorii pentru orice posibilă situaţie, cu care ne putem confrunta în această iarnă şi de a realiza proceduri detaliate pentru toţi consumatorii şi firmele din piaţă, dar mai ales să realizeze o comunicare corespunzătoare către populaţie şi să se înceapă de pe acum simularea unor situaţii de criză în livrarea de gaze şi de demarare de măsuri de asigurare a condiţiilor de încălzire minimală”, conchide specialistul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?